Anunțul ANAF: bunuri de milioane, scoase la vânzare. Se licitează pentru ele, după ce au fost sechestrate
Sub conducerea noului său șef, ANAF are planuri mari privind creștea veniturilor aduse la buget, așa că demarează licitații în forță având ca obiect bunurile sechestrate.
În dosarele în care magistrații au stabilit prejudicii pentru statul român, se află sub sechestru numeroase bunuri valoroase. Aceste bunuri urmează să fie scoase de ANAF la licitație, pentru ca banii să fie recuperați și să ajungă unde le era locul, de la bun început: în bugetul statului.
Aceste licitații vin ca o măsură paralelă la strategia ANAF de a aduce bani mai mulți la bugetul de stat, prin combaterea evaziunii fiscale și prin convingerea contribuabililor să se conformeze normelor fiscale și să-și achite dările legale.
Marele anunț vine chiar de la șeful ANAF
Proaspătul președinte al instituției, Lucian Heiuș, anunță organizarea, pe 17 iunie, a primelor licitații privind bunurile sechestrate.
„Pe lângă combaterea evaziunii fiscale și creșterea gradului de colectare voluntară, ANAF își propune și să recupereze sumele stabilite ca prejudiciu de către instanțe în dosarele penale. În acest sens, prin Serviciul său de executări silite cazuri speciale, ANAF organizează, pe 17 iunie, primele licitații privind valorificarea a șase bunuri imobile sechestrate, reprezentând terenuri evaluate la peste 8,8 milioane de lei.
Bunurile în cauză au fost sechestrate în baza unei decizii definitive pronunțate de instanță într-un dosar penal de luare de mită și complicitate la spălarea banilor, vizându-l pe fostul director al Companiei Naționale Poșta Română, Dan Mihai Toader.
Este important de precizat că de la începutul anului, din valorificarea bunurilor sechestrate ca urmare a dosarelor penale, ANAF a reușit să recupereze aproximativ 60 de milioane de lei. Vom continua acțiunile pentru recuperarea acestor prejudicii stabilite de instanțele de judecată.”
ANAF pune tunurile pe evazioniști și cu precădere pe marii evazioniști din țară. Se anunță controale intense în rândul acestora, unele dintre ele deja s-au soldat cu amenzi consistente, în timp ce micii contribuabili sunt rugați să se conformeze voluntar obligațiilor fiscale.
“Combaterea evaziunii este unul dintre principalele obiective ale ANAF, precum și parte din misiunea mea personală la conducerea acestei instituții. Acțiuni ferme și decisive sunt necesare pentru eradicarea acestui flagel al economiei și pentru a a sigura resursele necesare îmbunătățirii nivelului de trai al populației”, a afirmat, de curând, șeful ANAF.