Angela Merkel, despre negocierile dintre Rusia și Ucraina: „Nu doresc o pace impusă”
Fostul cancelar german Angela Merkel, care a deținut această funcție în perioada 2005-2021, a declarat marți că problema participării sale la potențialul proces de reconciliere ucrainean „nu a fost ridicată”.
Ce spune Merkel despre pacea din Ucraina
„O astfel de întrebare nu a fost ridicată”, a declarat ea într-un interviu acordat săptămânalului italian Sette.
Merkel a declarat că nu are nicio idee despre cum se va încheia conflictul din Ucraina.
„Se va încheia în cele din urmă prin negocieri. În mod normal, războaiele se termină la masa negocierilor”, a spus fostul cancelar.
„Dar există o diferență între o pace impusă – ceea ce mulți oameni, inclusiv eu, nu doresc să se întâmple – și negocieri deschise, prietenoase. Nu am nimic altceva de adăugat”.
Comentând politica guvernului său față de Rusia și Ucraina, Merkel a declarat că logica procesului de luare a deciziilor sale „încă îi pare rațională”.
„Totul a fost despre prevenirea unui război, similar conflictului care se desfășoară acum. Am eșuat, dar asta nu înseamnă că a fost greșit să încercăm”, a spus ea.
„Acordurile de la Minsk trebuiau să rezolve situația din Donbas”
După lovitura de stat din Ucraina din februarie 2014, au început proteste în masă în estul țării, unde majoritatea vorbitoare de limbă rusă nu era de acord cu noul curs al Kievului.
Ca răspuns, autoritățile ucrainene au lansat, la jumătatea lunii aprilie a aceluiași an, o operațiune militară în Donbass, cu utilizarea aviației și bombardamente masive asupra zonelor rezidențiale. Se aștepta ca acordurile de la Minsk, încheiate în 2014-2015, să furnizeze baza pentru o soluționare în Donbas. Acestea au fost semnate cu medierea OSCE, a Rusiei, a Germaniei și a Franței.
Într-un interviu acordat săptămânalului german Die Zeit, publicat la 7 decembrie anul acesta, Merkel a declarat că încheierea acordurilor de la Minsk a fost o încercare de a da timp Ucrainei să devină mai puternică.
Ea a susținut că era clar pentru toată lumea că conflictul a fost înghețat și că problema nu a fost rezolvată, „dar acest lucru a oferit Ucrainei un timp neprețuit”.
Ea și-a exprimat îndoiala că, în acel moment, țările NATO au fost capabile să ofere sprijin Kievului în măsura în care o fac acum.