Angajații din România muncesc mult și sunt plătiți prost: muncă multă, bani puțin și câteodată te mai înjură și șeful
Dacă realizăm o „radiografie” a vieții angajaților din România, în linii mari am vorbi despre multă muncă și despre bani puțini, dar și despre lipsă de respect din partea superiorilor.
Desigur, nu în toate domeniile de activitate și firmele sunt valabile aceste coordonate existențiale, dar trebuie sa admitem faptul că, pentru unii angajați, viața arată exact așa.
Nu putem avea o evidență exactă a cât de frumos sunt tratați angajații la muncă, ci ne putem referi doar la exemplele unor oameni pe care îi știm și, din această perspectivă, cu toții cred că avem un cunoscut care a fost înjurat de șef.
Dar trecând la lucruri pe care le putem cuantifica în cifre, avem o perspectivă amplă asupra nivelului salarial din țară. Ca și cum n-ar fi suficient cât de multe ni se întâmplă în ultima vreme, se pare că suntem și din ce în ce mai prost plătiți.
O analiză recent realizată de Institutul Național de Statistică (INS), scoate la iveală drama muncitorilor români, în condițiile în care banii de pe fluturașul de salariu par să fi intrat la apă!
Instituția precizează că, în luna august 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6348 lei, cu 57 lei (-0,9%) mai mic decât în luna iulie 2022. Câştigul salarial mediu net a fost 3933 lei, în scădere cu 42 lei (-1,1%) față de luna iulie 2022.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9395 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2214 lei).
Comparând luna august 2022 cu iulie 2022, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:
-cu 15,6% ȋn extracţia cărbunelui superior şi inferior;
-între 4,0% și 8,5% ȋn tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea produselor textile, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte;
-între 2,0% și 4,0% ȋn alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea băuturilor, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, alte activităţi extractive, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.
Iată cui i-a scăzut salariul. Oare cum se mai descurcă acești oameni?
De altfel, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:
-cu 11,8% ȋn telecomunicaţii; • între 2,0% și 6,0% ȋn fabricarea produselor din tutun, activităţi de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, transporturi pe apă, fabricarea de mobilă;
-între 1,0% și 1,5% ȋn hoteluri şi restaurante, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, transporturi aeriene, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, tranzacţii imobiliare, industria alimentară, activităţi de poștă şi de curier.
Nu în ultimul rând, referindu-ne de data aceasta la angajații din sistemul public, aflăm de la INS faptul că în luna august 2022 s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă ȋn administraţia publică (-1,1%), respectiv ȋn sănătate şi asistență socială (-0,2%). În învăţământ, câştigului salarial mediu net a crescut uşor comparativ cu luna precedentă (+0,6%).