ANAF pune tunurile pe românii care muncesc în străinătate: vrei sau nu vrei, plătești la stat
Că vrei sau că nu vrei, că-ți îndeplinești sau nu obligațiile, de ANAF nu scapi chiar dacă părăsești teritoriul României și alegi să pleci la muncă peste hotare.
După cum bine știm, legislația fiscală din România prevede numeroase obligații pentru românii care își desfășoară activitatea profesională peste hotare.
Deși ai putea crede că ai plecat și că nu datorezi nimănui absolut nimic pentru banii pe care tu-i câștigi cu sudoarea frunții peste hotare, te înșeli amarnic. Nu este deloc așa, iar cu legile fiscale nu te joci, mai ales că Fiscul pare hotărât să crească contribuțiile la bugetul de stat, ceea ce înseamnă că ne putem aștepta de la instituție să fie mult mai atentă și riguroasă și să facă ample verificări pentru a-i descoperi pe acei cetățeni ce vor să ocolească legile și să nu-și asume obligațiile.
Acestea fiind spuse, trebuie să fii deosebit de atent la prevederile noii proceduri de stabilire din oficiu a taxelor pentru veniturile din străinătate, din Ordinul ANAF 2.420/2022, pentru a nu te trezi că ai probleme cu statul, când ajungi acasă.
Ce ai de plată în România, dacă muncești peste hotare. Cu Fiscul nu te joci!
Sumele ce trebuie achitate la bugetul de stat al României nu sunt deloc de neglijat, dacă ești muncitor peste hotare. Iată ce ar trebui să știi despre obligațiile tale fiscale, în această situație:
„În primul rând, anumite persoane care obțin din străinătate venituri asimilate salariilor sunt obligate să depună declarația unică în România și să achite CAS (cotă: 25%) și CASS (cotă: 10%) …
În al doilea rând, cei care obțin din străinătate pensii mai mari de 4.000 de lei trebuie să depună declarația unică și să achite CASS pentru partea ce depășește suma respectivă. În acest caz, însă, obligațiile de declarare și plată intervin începând cu veniturile din 2022, astfel că ele trebuie îndeplinite prima oară până la 25 mai 2023″, explică avocatnet.ro.