02 dec. 2022 | 09:56

Amendă de până la 6000 de lei în România pentru un gest pe care l-ai făcut de zeci de ori în casă: până acum era doar ”la oraș”

ACTUALITATE
Amendă de până la 6000 de lei în România pentru un gest pe care l-ai făcut de zeci de ori în casă: până acum era doar ”la oraș”

În cazul în care nu erai destul de stresat vizavi de amenzile usturătoare practicate de către autoritățile române, merită să ai în vedere că un gest aparent banal, întâlnit în fiecare colț al țării, tocmai a devenit subiect de amendă între 3000 și 6000 de lei.

Foarte mulți români și-au făcut un obicei din a suna la poliție în momentul în care un vecin face gălăgie, ține o petrecere sau pune muzică pentru propriul plac. De cele mai multe ori, acele apeluri se reflectau într-un avertisment pentru ”scandalagiu” și, foarte rar, într-o amendă. Acum, sancțiunile nu doar că au devenit semnificativ mai aspre pe marginea subiectului, dar s-au extins chiar și în mediul rural, unde majoritatea românilor stau la casă. În mod fascinant, schimbarea din urban la nivel național, în orice cătun uitat de lume, pentru această situație care se lasă cu amendă nici măcar nu a venit de la Parlament sau Guvern, ci de la Curtea Constituțională a României – CCR.

Se întâmplă din 13 ianuarie 2023, amenzi usturătoare pentru gălăgie, scandal

Curtea Constituțională a României a decis să elimine din Legea 61/1991 sintagma ”în mediu urban” din prevederile legate de amenzile aplicabile pentru petrecerile zgomotoase. Schimbarea s-a produs în această săptămână.

Ca referință, Legea 61/1991 include o serie de norme pentru conviețuire socială și prevederi pentru ordinea și liniștea publică. În documentul respectiv, în varianta originală, se menționa că reprezintă contravenție „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban”. 

CCR a stabilit ca fiind neconstituțională sintagma ”în mediul urban”, motivația fiind că această contravenție are scopul asigurării respectării vieții private în sfera relațiilor dintre particulari, însă norma contravențională protejează doar drepturile persoanelor din mediul urban, conform avocatnet.ro.

„Curtea reține că între locuitorii din mediul urban și aceia din mediul rural se creează o inegalitate sub aspectul ocrotirii uneia dintre componentele dreptului la viață privată, și anume garantarea liniștii în spațiul de locuit, o discriminare care nu are la bază un criteriu obiectiv și rațional de vreme ce rezultatul faptei ilicite – tulburarea liniștii – este același pentru toți locuitorii, indiferent că locuiesc în mediul rural sau urban”, se arată în Decizia nr. 368/2022.

Legea 61/1991 prevede o amendă cuprinsă între 3.000 și 6.000 lei, sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității, pentru cei care țin petreceri zgomotoase.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele