20 iun. 2022 | 14:02

Amendă de până la 2000 de lei în trafic pentru o greșeală banală: nici măcar nu contează dacă îți conduci mașina

ACTUALITATE
Amendă de până la 2000 de lei în trafic pentru o greșeală banală: nici măcar nu contează dacă îți conduci mașina

Știai că poți primi o amendă pentru lipsa poliței RCA, chiar dacă mașina nu este în circulație (în mers), pe drumurile publice? Dacă nu, pune-te la curent cu legislația sau pregătește câteva mii de lei, fiindcă există riscul să fii sancționat de organele legii.

Dacă mașina ta se află pe drumurile publice, să spunem că este parcată, deci nu se află în mers, ai obligația legală de a deține poliță RCA.

Totul este prevăzut de Legea 132/2017

Conform actului normativ la care facem referire, în conformitate cu art.6 pct.7 din Legea 132/2017- „Asiguratorul are obligaţia ca, pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public„.

Neîndeplinirea acestei obligații este asimilată cu încălcarea obligației de a depune plăcuțele de înmatriculare. Aceasta se sancționează contravențional conform art.37 alin (9)”, mai exact „Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare prevăzute la art.6 alin, (6) și (7) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/ înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentelui privind încheierea asigurării”.

Cu alte cuvinte, dacă nu ai poliță RCA, poți să-ți ții mașina în curte sau în garaj, de exemplu, nu pe drumurile publice.

În cazul în care ești depistat de poliție, amenzile sunt, conform celor relatate anterior, destul de usturătoare raportat la veniturile medii ale românilor.

Tot referitor la RCA, șoferii trebuie să știe că apar noi modificări legislative în această perioadă. Mai exact, poliţele RCA nu vor mai putea fi cumpărate doar de la brokeri, ci şi de la asigurator, la un preț mai avantajos.

De asemenea, formularul pe care şoferii implicaţi într-un accident trebuie să-l completeze de mână va putea fi înlocuit cu o aplicaţie, ce va fi lansată cel mai probabil în toamna acestui an!

„Aplicația de constatare amiabila electronică va fi disponibilă cel târziu de la 1 septembrie și va fi o alternativă la formularul de constatare amiabilă în format fizic. E suficient ca doar unul dintre șoferii implicați în accident să completeze formularul electronic.

Aplicația este intuitivă, are predefinite o serie de pictograme cu semne de circulatie, vehicule, străzi, sensuri giratorii și poți să îți așezi toate acele pictograme cât mai aproape de modalitatea în care s-a produs evenimentul, pentru a descrie accidentul.

În plus, poți atașa fotografii de la locul faptei, cu avariile, datele celor implicați și toate acestea se salvează și se trimit și către asigurător pentru avizarea daunei și pe mail către șoferii implicați.”, a declarat pentru HotNews.ro Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR).