16 iun. 2022 | 17:46

Amenda abuzivă ANAF: cum scapi de ea, pe loc. Inspectorul nici nu apucă să pună pixul pe foaie

ACTUALITATE
Amenda abuzivă ANAF: cum scapi de ea, pe loc. Inspectorul nici nu apucă să pună pixul pe foaie

Poate exista situația în care te trezești cu o inspecție fiscală pe cap, iar angajații ANAF vor să te amendeze pentru o faptă prescrisă. Cum acționezi în această situație, cum scapi de amendă?

Ei bine, într-o astfel de situație, experții recomandă o foarte bună relație de comunicare între persoana vizată de amendă și inspectorul fiscal. Chiar înainte de a pune pixul pe foaie, inspectorul trebuie să audă argumentele plauzibile în baza cărora tu, ca persoană vizată de sancțiune, consideră că fapta aceea este prescrisă.

Astfel de probleme se pot soluționa pe loc, dacă există se aduc motivațiile necesare și se demonstrează faptul că amenda nu își mai are locul.

Cum scapi de amenzile abuzive de la ANAF

Ce faci, totuși, dacă ești amendat? Să presupunem că se face un abuz. În acest caz, conform explicațiilor avocatnet.ro, legislația nu stabilește nicio procedură, astfel că singura variantă pe care o are firma este să aibă o discuție argumentată cu reprezentanții ANAF.

„Modalitatea practică prin care contribuabilul ar putea încerca «prevenirea» aplicării unei amenzi, în cazul în care constată că aplicarea amenzii contravenționale este prescrisă, este prin atitudinea proactivă de a prezenta organului fiscal (verbal sau în scris) argumentele legale care susţin intervenirea prescripției. De regulă, acest lucru este posibil atunci când constatarea contravenției se face în cadrul unui control fiscal și există posibilitatea comunicării cu organul fiscal înainte de emiterea procesului-verbal.

Dorim să punctăm și faptul că, uneori, găsirea argumentelor potrivite presupune cunoașterea nu numai a textului de lege în sine, ci și a doctrinei și jurisprudenței instanțelor de judecată, situație în care recomandăm apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept fiscal”, au recomandat, la solicitarea avocatnet.ro, specialiștii de la Băncilă, Diaconu și Asociații, firma de avocatură asociată cu EY România.

Firmele pot, în cele din urmă, dacă primesc amendă pentru o faptă prescrisă, să menționeze pe procesul-verbal faptul că vor formula o plângere împotriva sancțiunii și că nu sunt de acord cu aceasta!