Altă zi, alți bani dați de „pomană” de la stat: pentru cine s-a pregătit bugetul de data aceasta

Altă zi, alți bani dați de

După cum știm, pe fondul multiplelor crize din ultima perioadă, statul a dat undă verde pentru nenumărate măsuri de sprijin. Foarte multe dintre ele au fost canalizate către agricultură și pe bună dreptate, fiindcă sectorul suferă cumplit, mai ales de pe urma secetei care a făcut ravagii și pune sub semnul întrebării culturile din această toamnă.

De data aceasta, vorbim despre încă o sumă de bani pusă la bătaie de statul român, tot pentru fermieri.

Alte zeci de milioane de lei. Care e scopul pentru care se dau acești bani

Este vorba despre nu mai puțin de 34,6 milioane de lei. Banii sunt dedicați înființării de stâne, după cum transmite chiar Ministerul Agriculturii, într-o informare recentă. Raportând suma la moneda unică europeană, vorbim despre 7 milioane de euro!

Schema de ajutor de stat este derulată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) și, conform celor transmise de reprezentanții instituției, cu acești bani se va sprijini înfiinţarea de stâne în zona montană. Scopul acestor investiții este prelucrarea laptelui şi obţinerea produselor derivate din acesta.

„Schema de ajutor sprijină realizarea de investiţii în înfiinţarea de stâne în zona montană (…) în vederea prelucrării laptelui şi obţinerea produselor derivate din acesta într-un spaţiu amenajat corespunzător, adăposturi pentru animale şi pentru crescătorii de animale. Valoarea totală maximă eligibilă a proiectului, permisă pe acest tip de investiţie, este de 300.000 lei, din care 50% reprezintă ajutor de stat şi 50% reprezintă cofinanţarea beneficiarului”, se menţionează în proiectul pentru înființarea stânelor montane.

Beneficiarii acestor fonduri trebuie să știe că vor primi bani de la stat decontarea cheltuielilor efectuate pentru realizarea investiţiei. În acest sens, trebuie să aducă anumite documente doveditoare, precum situaţii de lucrări, facturi, contracte sau alte documente de plată.

Autoritățile mai transmit că perioada de monitorizare a investiţiei este de 2 ani de la data finalizării investiţiei, iar plata cheltuielilor eligibile se face după verificarea fiecărei cereri de rambursare depuse, cu încadrarea în valoarea maximă a ajutorului aprobat prin contractul de finanţare.

Cei ce vor să beneficieze de sprijin trebuie să aibă în vedere faptul că termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022. Important de precizat este că plăţile vor fi efectuate până la data de 29 decembrie 2023.