05 dec. 2022 | 08:00

Alocații 2023 – mai mulți bani pentru tinerii părinți din România, mai repede: ce se întâmplă cu alocațiile copiilor

ACTUALITATE
Alocații 2023 - mai mulți bani pentru tinerii părinți din România, mai repede: ce se întâmplă cu alocațiile copiilor

Majoritatea părinților din România, în conformitate cu legislația în vigoare de pe meleaguri mioritice, văd primii bani de la stat la aproximativ trei luni de la naștere. O nouă lege își propune să schimbe această realitate.

O propunere legislativă cu mari șanse de promulgare în următoarea perioadă speră să introducă dreptul la alocație al copiilor din România din prima zi de viață. În contrast cu situația actuală, asta înseamnă că primii bani ar trebui virați în aproximativ o lună de la depunerea cererilor, față de trei luni în prezent. Punctual, conform legislației în vigoare, dreptul la alocație de stat se stabilește acum din luna următoare nașterii, nu din primul moment.

Ce se schimbă cu alocațiile copiilor din România

Proiectul de lege aflat în dezbatere la Senat își propune să schime Legea 61/1993 privind alocația de stat pentru copii și, dacă va ajunge să se aplice, va aduce mai mulți bani la nașterea unui copil pentru tinerii părinți.

Potrivit propunerii, dreptul la alocaţia de stat pentru copii se va stabili începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se va implementa începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul. Apoi, plata drepturilor se va face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 zile de la data depunerii cererii, conform avocatnet.ro.

Conform inițiativei, calculul alocației va include și perioada dintre ziua nașterii copilului și ultima zi a lunii respective, detaliu care nu se întâmplă la ora actuală, după cum se poate observa în legislația în vigoarea. ”Dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”, se menționează acum în lege.

Pentru a înțelege mai bine nevoia pentru o astfel de schimbare, este suficient să arunci o privire pe nota de argumentare care însoțește proiectul legislativ. “În realitate, părinţii primesc alocaţia de stat pentru copii la distanţă de două sau trei luni de la naşterea copiilor, deci cu o întârziere justificată doar de birocraţia excesivă a statului, birocraţie care izvorăşte de această dată din lege (…), care menţionează în prezent că alocaţia se stabileşte începând cu luna ulterioară naşterii, iar plata se face luna ulterioară depunerii cererii”, au atras atenția inițiatorii proiectului.

Ce alocații primesc copiii din România în prezent

La momentul de față, în România există trei alocații pe care le poți vedea mai jos, iar valoarea lor se va indexa cu rata medie a inflației începând cu 2023, după cum a promis premierul Nicolae Ciucă.

  • 600 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);
  • 243 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
  • 600 de lei – pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele