Alba-neagra cu facturile la energie, pentru iarna 2022-2023: pică ce s-a stabilit până acum, aleșii neamului s-au răzgândit
Se pare că aproape fiecare zi ne aduce noi schimbări și noutăți legate de cum se vor calcula facturile noastre la energie, pentru sezonul următor.
Deși iarna ne bate la ușă și riscăm să avem parte de câteva luni foarte dificile, din multe puncte de vedere, nu avem deloc parte de predictibilitate și stabilitate.
Nu știm, la această oră, dacă ne putem baza pe o formulă de calcul sau decizie care se adoptă azi, fiindcă mâine se poate schimba. Și nu este niciun fel de exagerare la mijloc.
Când aveam impresia că Executivul de la București a ajuns la un consens și că lucrurile sunt stabilite, iar formulele de calcul pentru facturi sunt bătute în cuie, iată că apar noi schimbări legislative legate de facturile noastre. Peste noapte!
Iar au schimbat Legea facturilor. Ce se întâmplă cu prețul plafonat, de ce nu se mai aplică așa cum ni s-a promis
De data aceasta se pare că ar urma ca plafonul de preț să se aplice consumului real. Practic, prețurile plafonate la energie electrică nu se vor mai aplica la consumul mediu din 2021, așa cum s-a întâmplat până acum și cum ni se promitea că va fi și de acum încolo. Acum, ni se spune că plafonul va fi aplicat direct la consumul realizat de consumator.
”Ultima discuţie pe care am avut-o în coaliţie a fost să raportăm la luna în curs, la anul 2022, nu la anul trecut, pentru că a fost o problemă legată de modul în care s-a desfăşurat activitatea pe perioada pandemiei”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Zilele trecute, Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, spunea cu totul altceva referitor la ce ne așteaptă în privința calculului facturilor: „Vom rămâne raportați la consumul mediu anual al anului 2021 care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău, pentru că a fost an de pandemie în care cea mai mare parte dintre români o bună parte din timp au stat acasă, deci au consumat energie.
Dar pentru a putea face reglajele la nivelul consumului efectiv și ca oamenii să nu plătească mai multă energie și un preț mai mare decât ce au realizat, în luna februarie a anului următor se va face regularizarea pentru întreg anul și încadrarea în consumul efectiv realizat”, declarase oficialul.