Afacerea care te ajută să dai lovitura, în plină secetă și caniculă: pontul vine de la agricultorii spanioli și e deja testat

Afacerea care te ajută să dai lovitura, în plină secetă și caniculă: pontul vine de la agricultorii spanioli și e deja testat

Condițiile meteo nefavorabile din această vară i-au determinat pe agricultorii europeni să se reorienteze.

Orice criză naște oportunitate – spune o lege nescrisă din lumea afacerilor, iar seceta, canicula și incendiile de vegetație din acest an nu fac excepție. Chiar dacă agricultorii europeni se confruntă cu o perioadă deosebit de dificilă, au găsit o soluție genială care îi ajută să fenteze clima și, totodată, să facă profituri uriașe.

Cum fentezi seceta și îți umpli buzunarele cu bani

Se pare că acum nu se mai cultivă a măsline, grâu și viță de vie în Spania, ci toți fermierii inspirați s-au canalizat pe fistic.

Fisticul se dovedește a fi alegerea ideală în condițiile actuale. Nu doar că e mai rezistent la o vreme capricioasă, dar este mult mai avantajos din punct de vedere financiar.

Un kilogram poate aduce în buzunarele fermierilor sume cuprinse între 6 și 8 euro, cu mult peste potențialul economic al culturilor tradiționale. Prin comparație, un kilogram de măsline le aducea acestora între 65 și 85 de cenți.

Lucrătorii agricoli spun că nu regretă decizia de a-și schimba culturile, fiind o mișcare care-i ajută pe tot mai mulți fermieri să supraviețuiască.

”Obișnuiam să cultivam cereale, măsline și viță de vie, dar le-am abandonat pe toate pentru a cultiva fistic. Este mult mai profitabil și mai ieftin de produs și înseamnă că mult mai mulți fermieri pot supraviețui”, spune Gustavo Adolfo Gálvez, care are o plantație de fistic lângă Toledo, în Castilla-La Mancha, în centrul Spaniei.

Surpriza și mai mare e că fisticul e foarte rezistent nu doar la caniculă, ci și în momentele în care temperaturile din termometre coboară foarte mult!

”Am petrecut următorii 10 ani căutând culturi alternative la cele trei sau patru care sunt deja cultivate aici. Odată ce am trecut de la teorie la practică, am renunțat practic la toate opțiunile în afară de fistic. Fisticul se potrivește aproape magic climei din Castilla-La Mancha. Poate rezista la căldură și frig și poate prospera în soluri sărace și puțin adânci”, explică Couceiro López.