Adidașii din cafea sau cum să reciclezi inteligent și sustenabil

Adidașii din cafea sau cum să reciclezi inteligent și sustenabil

Cum îți place cafeaua? Negră sau cu lapte? Sau poate în picioarele tale?

Firma de încălțăminte Rens din Helsinki spune că a creat adidași impermeabili, fabricați din deșeuri de cafea și sticle de plastic reciclate.

Este o încercare de a reduce impactul asupra mediului al zațului de cafea uzat, care, atunci când se descompun în gropile de gunoi, eliberează metan, un gaz cu efect de seră puternic care contribuie în mod semnificativ la încălzirea globală.

Se estimează că 6 milioane de tone de zaț de cafea uzat sunt trimise la groapa de gunoi în fiecare an.

„Când am început, ne-am dat seama că doar 5% din deșeurile de cafea din lume au fost reciclate”, spune Jesse Tran, cofondatorul și CEO-ul Rens.

„Și deșeurile de cafea sunt de fapt un deșeu biologic, dar de fapt produc mult metan, care este de 32 de ori mai puternic decât gazul cu efect de seră CO2. Deci, ceea ce facem aici este să extindem ciclul de viață.”

Rens spune că o pereche de pantofi „Originali” de prima generație conține aproximativ 300 de grame de deșeuri de cafea, echivalentul a 21 de căni de java.

Deșeurile sunt procesate și apoi combinate cu peleți de plastic din sticle reciclate pentru a face un fir de poliester pentru partea superioară a adidașilor.

Talpa exterioară a pantofului este realizată din cauciuc natural.

Cele mai eco încălțări

Rens spune că deșeurile sale de cafea provin din principalele lanțuri de produse din Asia.

Pantofii sunt fabricați la o fabrică din Vietnam, unul dintre cei mai mari producători de cafea din lume.

După ce au venit cu ideea în iulie 2017, co-fondatorii companiei au lansat o campanie de strângere de fonduri online pe site-ul Kickstarter în iunie 2019.

Și-a atins obiectivul în 24 de ore și a strâns peste 550.000 USD de la peste 5.000 de susținători.

Compania spune că, deși adidașii săi sunt durabili și parțial fabricați din materiale reciclate, există efecte asociate asupra mediului, cum ar fi expedierea produselor finite.

Rens spune că va compensa toate emisiile climatice provenite din producție, ambalare, distribuție și transport pentru a face noii săi adidași cu cafea „Nomad” neutri din punct de vedere al carbonului.

Deocamdată, sustenabilitatea are un preț ridicat – o pereche de încălțăminte de ultimă oră a companiei este listată la 199 USD, cu un preț de precomandă de 109 USD.

Succesul timpuriu al pantofilor săi de cafea a determinat firma să planifice alte articole de îmbrăcăminte, devenind un brand sustenabil de îmbrăcăminte sport în sine.