Aderarea Suediei la NATO, blocată. De ce Turcia continuă să se opună
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, dă semnale că Ankara va continua să blocheze aderarea Suediei la NATO, deoarece guvernul de la Stockholm nu a acționat încă pentru a extrăda persoanele „cu legături teroriste” și nici nu le-a înghețat activele. Reacția oficialului vine după ce omologul suedez Tobias Billstrom a spus că țara sa a adoptat măsuri concrete cu privire la toate elementele acordului trilateral semnat de Finlanda, Suedia şi Turcia în luna iunie.
Suedia nu a reușit să convingă Turcia că merită în NATO
Turcia a lăudat, joi, 22 decembrie, Suedia pentru că a răspuns preocupărilor sale de securitate, dar a subliniat că este nevoie de mai multe acțiuni astfel încât să-i câștige sprijinul deplin în oferta de aderare la NATO.
Ministrul Mevlut Cavusoglu i-a spus omologului suedez Tobias Billstrom că noul guvern de dreapta, care a ajuns la putere la Stockholm, a fost mai receptiv la cererile Ankarei. Dar ministrul a punctat că „pașii pe care îi dorim încă nu au fost făcuți”, relatează Reuters.
Sunt necesare mai multe acțiuni
Deși a salutat măsurile luate până acum de Stockholm, șeful diplomației turce a subliniat că este nevoie de „mult mai mult”. La scurt timp după summitul de la Madrid (28-30 iunie), Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara pentru combaterea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, promițând că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de Turcia.
Ulterior, țara condusă de Recep Erdogan a emis cereri de extrădare pentru 33 de oameni, majoritatea considerați „terorişti” de guvernul de la Ankara. Militanţii kurzi sau ale persoane ostile Turciei și refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al solicitărilor.
Pe de altă parte, guvernul de la Stockholm afirmă că justiţia suedeză este independentă, are ultimul cuvânt şi deciziile deja luate de ea nu pot fi repuse în discuţie.
Renunță la decenii de neutralitate
În mod tradiţional neutre, cele două state nordice au decis, în luna mai, să adere la blocul militar NATO, ca reacţie la agresiunea militară lansată de Rusia împotriva Ucrainei. În afară de Ungaria, care urmează să ratifice, la începutul anului viitor, aderarea Suediei şi Finlandei la alianța occidentală, Turcia este singura ţară care blochează acest demers.
Vizita lui Billstrom la Ankara a fost planificată înainte ca Suedia să provoace furia Turciei prin blocarea extrădării unui reporter de top, pe care turcii îl implică într-o lovitură de stat eșuată (2016).
„Schimbarea constituției va transforma susținerea activităților teroriste într-o infracțiune. Ne facem datoria când vine vorba de punerea în aplicare a memorandumului”, a replicat ministrul suedez de Externe.
Memorandumul de la Madrid a evidențiat amenințarea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a împiedica extinderea NATO, summitul din iunie fiind desfășurat în umbra războiului din Ucraina. Acordul în 10 puncte a obligat Finlanda și Suedia să se alăture luptei Turciei împotriva militanților kurzi și să extrădeze rapid suspecții.