15 dec. 2022 | 12:56

Aderarea României la Schengen nu se află pe agenda Consiliului European. Klaus Iohannis: „O aderare e posibilă în 2023”

ULTIMA ORĂ
Aderarea României la Schengen nu se află pe agenda Consiliului European. Klaus Iohannis: „O aderare e posibilă în 2023”

Subiectul extinderii spațiului Schengen nu se află pe agenda ședinței Consiliului European de joi, cu toate că președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că va aborda subiectul în cadrul reuniunii.

„Avem o agendă bogată, inclusiv pe energie. Miniștrii energiei nu s-au înțeles azi-noapte, dar noi vom continua discuțiile. (…) Sunt teme pe care eu le voi ridica – tema Schengen. Săptămâna trecută, miniștrii de Interne în Consiliul JAI nu au reușit să aprope intrarea României în Schengen. Se pune problema cum continuăm. Noi românii vrem să fim parte din Schengen, e obiectiv principal pentru mine ca președinte”, a spus Klaus Iohannis.

Charles Michel: Nu înseamnă că vom avea o dezbatere formală asupra subiectului

Update 15 decembrie, ora 12:55 – Reuniunea Consiliului European va avea un „schimb de opinii” referitor la aderarea României și Bulgariei la Schengen, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, înaintea reuniunii de joi.

„Cred că este foarte pozitiv că a fost posibil să luăm o decizie pentru Croaţia şi înţeleg complet poziţia României şi a Bulgariei. Vom avea probabil ocazia unui schimb de opinii cu privire la actuala situaţie şi sper că va fi posibil să dăm un semnal că în următoarele luni vom lucra într-un spirit pozitiv pentru a face progrese. Asta nu înseamnă că vom avea o dezbatere formală asupra subiectului, dar mă aştept ca subiectul să fie abordat în Consiliul European”, a spus Charles Michel înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

La rândul său, cancelarul austriac Karl Nehammer, a readus în discuție problema migrației, adăugând că Austria trebuie să sprijine România și Bulgaria.

„Poziţia Austriei este că trebuie să sprijinim Bulgaria şi România. Nu este o problemă de ţări împotriva altor ţări, este o problemă de securitate. Avem în Austria mai mult de 75.000 de persoane neînregistrate şi ştim că 20.000 de migranţi ilegali traversează România. Ştim asta ca urmare a investigaţiilor derulate de poliţia austriacă. Acum trebuie să găsim o soluţie la această problemă.

Ştiţi că Poliţia Română îi are în evidenţă pe aceşti oameni care sunt înregistraţi în România. În Austria am înregistrat peste 100.000 de migranţi şi 75.000 dintre aceştia nu sunt înregistraţi. Este un număr uriaş. Este o problemă de securitate pentru întreaga Uniune Europeană. Aceasta este problema şi este necesar să spunem că nu este vorba despre a fi împotriva Austriei, Bulgariei sau României. Trebuie să rezolvăm împreună aceasta problemă de securitate şi cred că o vom face”, a spus Karl Nehammer, înainte de reuniunea Consiliului European.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Consiliul European va discuta cele mai recente evoluții în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și cum să ajute Ucraina să treacă peste această iarnă.

În acest context, liderii UE vor discuta despre continuarea sprijinului politic, militar, umanitar și de protecție civilă acordat Ucrainei, precum și despre modul în care se poate contribui la restabilirea infrastructurii critice a Ucrainei.

UE condamnă cu fermitate războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și sprijină pe deplin independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. În acest sens, liderii UE își mențin angajamentul, împreună cu partenerii, de a oferi ajutor financiar și de a sprijini reziliența și reconstrucția pe termen lung a Ucrainei.

Energie și economie

Consiliul European va discuta și despre criza energetică. În acest context, liderii UE vor analiza progresele înregistrate în ceea ce privește deciziile la care au ajuns în cadrul reuniunii Consiliului European din octombrie 2022, când au convenit să accelereze și să intensifice eforturile pentru:

  • a reduce cererea de energie
  • evitarea raționalizării
  • a asigura aprovizionarea cu energie
  • a reduce prețurile la energie

În cadrul reuniunii respective, liderii UE au invitat, de asemenea, Comisia Europeană să accelereze lucrările privind reforma structurală a pieței energiei electrice.

O eventuală aderare la Schengen – în 2023

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că aderarea a României la Schengen va fi posibilă anul viitor, după veto-ul Austriei. El a adăugat că va ridica chestiunea Schengen în cadrul Consiliului European, dar a punctat că este greu de crezut că se va întâmpla o schimbare de atitudine a Austriei.

Speranța lui Klaus Iohannis este ca România să adere la spațiul Schengen în 2023.

„Mă tem că așa ceva nu va fi posibil, concluziile se adoptă doar cu unanimitate. Pozițiile sunt aceleași ca la Consiliul JAI. Trebuie să reconstruim întreaga abordare, deci va necesita timp. Deci vă rog să nu aveți așteptări. Dar o aderare e posibilă în 2023”, a spus, miercuri Klaus Iohannis, în fața jurnaliștilor