06 sept. 2022 | 12:00

Aderare România la Spațiul Schengen. Încă o țară UE ne susține demersul

ULTIMA ORĂ
Aderare România la Spațiul Schengen. Încă o țară UE ne susține demersul

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, dezvăluie că încă o țară din UE se alătură statelor care susțin aderarea României la Spațiul Schengen. De-a lungul timpului, cele mai mari puteri economice ale Europei, Germania și Franța, nu au susținut integrarea noastră în zona de circulație liberă, dar, în ultima vreme, și-au exprimat sprijinul.

Vești bune pentru România. Cine ne susține aderarea la Spațiul Schengen

După o întrevedere cu ambasadorul Regatului Danemarcei în România, șeful diplomației de la București a declarat că guvernul de la Copenhaga pledează pentru aderarea țării noastre la Spațiul Schengen.

Săptămâna trecută, cancelarul german Olaf Scholz a transmis că România îndeplinește toate criteriile tehnice pentru a fi membru cu drepturi depline, însă, ultimul stat cheie care încă nu a dat undă verde este Olanda.

Totuși, guvernul de la București se bucură de susținerea multor oficiali din blocul comunitar pentru aderarea României, iar Parlamentul European a votat, în mai multe rânduri, pentru integrare. La vizita sa din iunie, președintele francez Emmanuel Macron spunea că „Franța e alături de România” în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen.

Țara noastră îndeplinește criteriile tehnice

De mai mult de un deceniu, România îndeplinește criteriile tehnice de aderare la spațiul Schengen, dar planul a fost blocat des în Consiliul European, deși Parlamentul European și Comisia Europeană ne ajută în acest sens. Criticile vizează problemele cu justiția și corupția.

Cu toate că Germania și Franța s-au „înmuiat”, Olanda a rămas sceptică în privința aderării noastre la Schengen. În prezent, comunitatea are 26 de țări, dintre care patru nu fac parte din UE: Norvegia, Islanda, Elveția și Lichtenstein. România a parcurs cu succes toate etapele premergătoare integrării, dar decizia finală îi aparține Consiliul European, care îi reunește pe șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale blocului comunitar.

În ciuda piedicilor, Executivul de la Bucureşti este încrezător că România va face parte din zona Schengen, în contextul războiului din Ucraina şi ca urmare a demersurilor făcute la nivel internaţional în acest sens.

Danemarca sprijină demersul guvernului de la București

Luni, 5 septembrie, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit pe ambasadorul agreat al Regatului Danemarcei în România, Uffe Balslev, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare. Potrivit MAE, întrevederea a oferit prilejul unei evaluări a stadiului relațiilor bilaterale dintre București și Copenhaga, care se află la un nivel foarte bun. La rândul său, oficialul danez a exprimat sprijinul deplin al țării sale pentru aderarea României la spațiul Schengen.