Acuzații grave la adresa țărilor europene. Rusia se plânge că exploziile de la Nord Stream nu sunt anchetate cum trebuie
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că se pare că nicio țară europeană nu a efectuat o anchetă adecvată în legătură cu seria de explozii care au provocat ruperea conductelor de gaz Nord Stream în septembrie.
UE, acuzată că nu investighează serios avariile de la Nord Stream
„După exploziile de pe Nord Stream – pe care, se pare că nimeni din Uniunea Europeană nu are de gând să le investigheze în mod obiectiv – Rusia a oprit transportul de gaze prin rutele nordice”, a declarat Lavrov.
Rusia a acuzat Marea Britanie pentru explozii – afirmații respinse de Londra. Anchetatorii din Suedia și Danemarca spun că acestea au fost rezultatul deliberat al unui sabotaj, deși nu au numit niciun posibil vinovat, scrie Reuters.
Washington Post, citând diplomați și oficiali din serviciile de informații, a relatat miercuri că nu au apărut dovezi concludente care să sugereze că Rusia însăși se află în spatele atacurilor, așa cum au susținut unele guverne și analiști occidentali în perioada imediat următoare.
Conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au o capacitate anuală comună de 110 miliarde de metri cubi – mai mult de jumătate din volumul normal de export de gaze al Rusiei.
Secțiuni ale conductelor lungi de 1.224 km, care se întind din Rusia până în Germania, se află la o adâncime de aproximativ 80-110 metri, iar Moscova a declarat că nu s-a luat încă nicio decizie cu privire la încercarea de a le repara sau nu.
Suedia spune că a fost sabotaj
Anchetatorii au găsit urme de explozibil la locul unde au fost avariate gazoductele Nord Stream, confirmând că a avut loc un sabotaj, afirmă un procuror suedez.
Autoritățile suedeze și daneze investighează patru găuri în gazoductele Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică și care au devenit un punct sensibil în criza ucraineană, în contextul în care aprovizionarea cu gaze în Europa este deficitară.
În luna septemb rie, Danemarca a declarat că o anchetă preliminară a arătat că scurgerile au fost cauzate de explozii puternice.
„Analizele care au fost efectuate acum arată urme de explozibili pe mai multe dintre obiectele care au fost recuperate”, a declarat într-o declarație autoritatea suedeză de urmărire penală, adăugând că aceste constatări stabilesc că incidentul este un „sabotaj grav”.
Aceasta a precizat că ancheta continuă va stabili dacă va fi posibilă identificarea celor responsabili.