Activiștii din Italia trag un semnal de alarmă privind dreptul la avort după victoria lui Meloni
În timp ce Giorgia Meloni este pe cale să devină prima femeie prim-ministru al Italiei, unii activiști din țară sunt îngrijorați de ceea ce ar putea însemna acest lucru pentru dreptul la avort. În timpul campaniei electorale, Meloni a declarat că „nu se va atinge” de legea avortului. Ea a adăugat că partidul său „vrea doar ca femeile să știe că există și alte opțiuni”.
Îngrijorări cu privire la dreptul la avort în Italia
Potrivit Emmei Bonino, liderul partidului Mai multă Europă și o activistă pentru dreptul la avort din anii 1970, este puțin probabil ca Meloni să incrimineze avortul. Dar Bonino a adăugat că ea ar putea în schimb „să facă presiuni pentru ca legea să fie ignorată”.
„Există regiuni întregi în care… ginecologii sunt toți obiectori de conștiință”, a spus Bonino, referindu-se, printre altele, la regiunea Marche din centrul Italiei.
În ultimii doi ani, partidul de extremă-dreapta Frații Italiei al lui Meloni a controlat această zonă.
Una dintre primele măsuri pe care le-a promulgat a fost restricționarea avorturilor, limitând accesul la această procedură de la nouă săptămâni de sarcină la doar șapte săptămâni.
Iar mulți profesioniști din domeniul medical din regiune refuză acum să ajute la întreruperea unei sarcini. Legea italiană le permite să refuze să efectueze procedura.
Comunitatea LGBTQ, în pericol
Într-un spital din Perugia, care se află în regiunea Umbria, 80% dintre medici refuză să facă această procedură.
Alte persoane sunt, de asemenea, îngrijorate de faptul că drepturile lor vor fi retrogradate după victoria lui Meloni, cum ar fi comunitățile LGBTQ+ și de migranți din țară.
Anterior, ea s-a pronunțat împotriva drepturilor LGBTQ+ și a migrației în masă.
Într-un discurs din luna iunie, Meloni a spus „Da familiilor naturale, nu lobby-ului LGBT! Da identității sexuale, nu ideologiei de gen! Da culturii vieții, nu abisului morții!”.
De la triumful alianței de dreapta în alegerile generale din Italia, apărătorii femeilor și ai comunității LGBTQ sunt îngrijorați de viitorul lor.
Mulți se tem că liderul extremei drepte Giorgia Meloni, care urmează să devină următorul prim-ministru, ar putea adopta politici anti-queer și anti-avort.
Ea s-a făcut remarcată cu un discurs din 2019 în care a declarat: „Sunt Giorgia, sunt mamă, sunt creștină și nu puteți să-mi luați asta”.
În programul partidului ei se afirmă că este împotriva egalității în căsătorie, a părinților homosexuali care adoptă copii și a maternității surogat.
Italia se află pe locul 23 în UE în ceea ce privește protecția persoanelor LGBTQ. Este singura țară importantă din Europa de Vest care nu a legalizat încă căsătoria între persoane de același sex.
După numeroase încercări eșuate de a găsi o cale legală pentru ca homosexualii să se căsătorească, în 2016, parlamentul italian a aprobat o lege privind „uniunile civile” între cuplurile de același sex.