17 nov. 2022 | 11:06

Acordul de cereale a fost prelungit până în martie 2023. Anunțul făcut de Ucraina

ULTIMA ORĂ
Acordul de cereale a fost prelungit până în martie 2023. Anunțul făcut de Ucraina

Ucraina a anunțat, joi, prin ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, că s-a ajuns la un acord pentru prelungirea cu 120 de zile a iniţiativei privind exportul de cereale din porturile sale de la Marea Neagră. Potrivit Kievului, este un „pas important în lupta împotriva crizei alimentare mondiale”.

Vești bune din Ucraina. Acordul pentru exportul de cereale a fost prelungit

Acordul privind exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră a fost prelungit cu aproximativ patru luni (120 de zile), a precizat președintele Volodimir Zelenski pe Twitter.

„O decizie în acest sens tocmai a fost luată la Istanbul. Naţiunile Unite şi Turcia rămân garanţi ai acestei iniţiative”, a spus Kubrakov într-un mesaj pe Twitter, în care a salutat un „pas important în lupta împotriva crizei alimentare mondiale”.

Turcia și ONU confirmă anunțul

Acordul (care expira vineri seara) a permis exportarea a peste 11 milioane de tone de cereale din porturile ucrainene în patru luni. Partea turcă a confirmat vestea, explicând că înțelegerea rămâne „în aceleaşi condiţii” ca cele care funcţionează din luna iulie. Potrivit unui oficial de la Ankara, toate părţile au agreat ca „acordul să rămână în vigoare pentru încă 120 de zile, pe durata lunilor de iarnă” , iar „noi aranjamente” ar putea să fie luate după încheierea sezonului rece.

O sursă internaţională apropiată negocierilor a recunoscut reînnoirea acestui acord, care implică Ucraina, Rusia, Turcia şi Naţiunile Unite (ONU). Cu o zi în urmă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se declarase „convins” că proiectul va fi prelungit.

Pas important în lupta împotriva crizei alimentare mondiale

Până acum, acordul a contribuit la evitarea unei crize alimentare mondiale, permiţând exportul de alimente şi îngrăşăminte din mai multe porturi ucrainene la Marea Neagră, care fuseseră blocate de ruși.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat înţelegerea convenită între părţile implicate pentru prelungirea acordului de cereale, pentru a facilita exporturile agricole din porturile Ucrainei de la Marea Neagră (sud).

„Salut acordul tuturor părţilor de a continua Iniţiativa privind exportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru a facilita transportarea în siguranţă a cerealelor, alimentelor şi îngrăşămintelor din Ucraina”, a subliniat Guterres.

Naţiunile Unite, potrivit oficialului ONU, sunt „pe deplin angajate în eliminarea obstacolelor rămase în calea exportului de alimente şi de îngrăşăminte din Federaţia Rusă”, o parte a proiectului pe care Moscova o consideră esenţială.