14 dec. 2022 | 12:57

Anunțul lui Ciucă despre planul de reducere a dependenței energetice față de Rusia. Câți bani va primi România prin REpower EU

ULTIMA ORĂ
Anunțul lui Ciucă despre planul de reducere a dependenței energetice față de Rusia. Câți bani va primi România prin REpower EU

Europarlamentarul Siegfried Muresan a anunțat, în această dimineață, că s-a ajuns la un acord pe REPowerEU, planul Comisiei Europene de reducere a dependenței energetice față de Rusia. Asta înseamnă că REPowerEU va intra în vigoare la începutul anului viitor. Câți bani va primi România.

Veste foarte bună pentru România

Update 14 decembrie, ora 12.52. Guvernul urmează să aprobe operaţionalizarea REpower EU, obiectiv care va asigura fondurile necesare în vederea realizării de noi surse de energie, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„În şedinţa de Guvern de astăzi vom lua decizia prin care asigurăm operaţionalizarea REpower EU. Este, de asemenea, un obiectiv asumat şi coordonat foarte bine la nivelul instituţiilor europene. Vom avea fonduri asigurate, astfel încât să putem să asigurăm îndeplinirea obiectivelor de tranziţie verde şi, desigur, obiectivelor prin care să putem să asigurăm realizarea de noi surse de energie şi, bineînţeles, obiectivul principal – realizarea independenţei energetice”, a transmis premierul României.

Știrea inițială: Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan a declarat, miercuri dimineață, că echipele de negociatori ale Parlamentului European şi Consiliului UE au ajuns la un acord privind forma finală a Planului REPowerEU de reducere a dependenţei energetice faţă de Federaţia Rusă.

Undă verde pentru planul de reducere a dependenței energetice față de Rusia

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), unul dintre cei trei coraportori ai Parlamentului European privind Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă şi Planul REPowerEU, a transmis la finalul reuniunii că rezultatul negocierii este unul benefic pentru România.

„Avem acord pe Planul REPowerEU din care România primește 1,39 de miliarde de euro. Am ajuns în această dimineață la un acord între Parlamentul European și Consiliul UE privind forma finală a Planului REPowerEU de reducere a dependenței energetice față de Federația Rusă. Acest lucru înseamnă că REPowerEU va intra în vigoare la începutul anului viitor, așa cum mi-am asumat, la începutul negocierilor, în calitate de coraportor al Parlamentului European pe acest dosar”, a transmis Siegfried Muresan pe Facebook.

Câți bani primește țara noastră

Datorită acestui acord, țara noastră va primi 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice. Europarlamentarul liberal a punctat că acești bani sunt fonduri noi, în plus față de cele 30 de miliarde de euro pe care România le încasează deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență.

„Este o veste foarte bună pentru România şi celelalte ţări membre care au fost nevoite să ia o serie de măsuri pentru a reduce dependenţa energetică de Federaţia Rusă. Acordul la care am ajuns oferă statelor membre de la început mai mulţi bani pentru proiectele de investiţii în securitatea energetică şi permite acoperirea cheltuielilor efectuate şi în trecut în contextul invaziei Federaţiei Ruse în Ucraina prin REPowerEU”, a mai spus deputatul european Siegfried Mureşan.

Ce presupune REPowerEU

Totodată, Siegfried Muresan a oferit mai multe detalii despre acest plan:

  • toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării noilor piloni REPowerEU din planurile de redresare;
  • finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022;
  • statele membre care nu intenționează să acceseze toată componenta de credite din planurile lor naționale de redresare și reziliență vor pierde prioritatea în accesarea lor și banii vor fi realocați;
  • implicarea autorităților locale și regionale în elaborarea planurilor.