Absurdul bulei imobiliare, într-un ”apartament” de 7 metri pătrați: unde-l găsești și cât costă

Absurdul bulei imobiliare, într-un ”apartament” de 7 metri pătrați: unde-l găsești și cât costă

Dacă ai crezut vreodată afirmația că nu ai nevoie de prea multe lucruri pentru a trăi, probabil te va încânta unul dintre cele mai mici apartamente din Europa. Ar putea fi chiar cel mai mic, dar la câte spații infime de locuit au ajuns online în ultimele luni, e bine să evităm superlativele absolute.

Micuțul din imaginile alăturate se încadrează în aproximativ 7 metri pătrați și a fost raportat în prima fază de cei de la The Guardian. Îl găsești în Londra și tocmai a fost scos la vânzare cu valoarea fabuloasă de 50.000 de lire sterline sau 60.000 de euro. În cazul în care nu ai pretenții prea mari legate de confort și nu suferi de claustrofobie, locuința ți-ar putea fi suficientă. 

Un apartament cât o cutie de chibrituri

Cel mai mic apartament din Londra este localizat în zona de est a capitalei britanice și, conform statisticilor locale, chiar se poate lăuda cu titlul de cel mai mic. Până la această oră, nimeni nu a încercat să aducă pe piață ceva mai mic decât atât.

Partea fascinantă este însă că cele 50.000 de lire menționate mai sus nu este prețul final de achiziție, ci reprezintă startul unei licitații ce urmează să aibă loc peste câteva zile. Oferta finală are mari șanse să fie mult mai sus decât atât, deoarece locuința a fost achiziționată în mai 2017 cu 103.500 lire sterline. Între timp, proprietarul și-a recuperat investiția, după ce l-a avut închiriat cu 800 de lire sterline pe lună.

Deși întregul set de circumstanțe din spatele locuinței pare unul absurd, realitatea este un pic mai complicată decât atât. Astfel de apartamente încep să fie din ce în ce mai comune ca exponenți ai fenomenului caselor mici, alimentat de creștere chiriilor și exploziei prețurilor la locuințe în aproape fiecare mare oraș european, inclusiv Cluj sau București.

Ca un detaliu interesant, cine îl va cumpăra, probabil că o va face ca investiție și va plăti suma integrală. Nu de alta, dar băncile au o restricție în a oferi credite imobiliare și nu fac asta pentru spații de locuit mai mici de 30 de metri pătrați.

Citește și: