01 iul. 2022 | 17:02

A fost fatală decizia românilor de a trece de la ROBOR la IRCC, totul s-a întâmplat peste noapte. Isărescu a vorbit, dar degeaba

ACTUALITATE
A fost fatală decizia românilor de a trece de la ROBOR la IRCC, totul s-a întâmplat peste noapte. Isărescu a vorbit, dar degeaba

Banca Națională a României aduce vești foarte proaste românilor care au rate la bănci și trebuie să achite o dobândă variabilă pentru creditele contractate.

Nu doar ROBOR este în plină ascensiune, ci și IRCC, indicele care este luat în calcul pentru creditele noi, contractate înainte de luna mai a anului 2019, conform OUG 19/2019.

Legea spune că IRCC se aplică „pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României(…) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor”.

JOI, IRCC a ajuns la 2,65% pe an, faţă de 1,86%, în timp ce ROBOR la 3 luni era, tot pe 30 iunie, 6,44%.

După cum precizam mai sus, IRCC e valabil în mod automat, pentru creditele luate după mai 2019, dar românii care au credite mai vechi pot solicita băncii trecerea de la ROBOR la noul indice. Se realizează totul în baza unei simple cereri, căreia banca trebuie să-i dea curs în 30 de zile, dar pe care, totuși, nu e obligată de lege s-o aprobe.

Cu toate acestea, în ultimele luni, numeroși conaționali de-ai noștri au trecut pragul instituțiilor bancare, solicitând trecerea la IRCC. Indicele, fiind mult mai mic decât ROBOR, i-a făcut pe români să spere că vor scăpa de scumpirea ratelor.

Doar că, din cate vedem, IRCC crește și el. Cu întârziere, dar crește!

Românii au reacționat impulsiv, din teama, iar acum vor regreta

Se întâmplă fix ce spunea guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în urmă cu doar câteva săptămâni. Acesta avertiza cu privire la faptul că IRCC riscă să depășească nivelul ROBOR, odată ce inflația se va tempera. Din păcate, foarte puțini l-au ascultat!

„S-ar putea ca atunci când inflația se duce în jos și dobânzile scad, IRCC să rămână mai sus decât ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populația are posibilitatea să aleagă. Nu se întâmplă miracole în economie. Niciunul nu este soluția perfectă. După mine, e bine să rămână și IRCC și ROBOR. Bineînțeles că transmisia este în spate.

De regulă, directorul direcției de politică monetară îmi spune de fiecare dată: domnule, trebuie să ne uităm înainte. Îi dau dreptate, dar mai trebuie să ne uităm și în jur, să vedem ce mai fac ăia din stânga, din dreapta, ce se mai întâmplă. Nu trăim într-un turn de fildeș și trebuie să vedem realitatea”, a precizat Isărescu, în luna mai.