A ajuns să predea la Harvard, dar nu a uitat niciodată România: românul care știe perfect „de ce ne pleacă tinerii buni”
Sergiu Hart este românul care, cu toate că a ajuns să predea la Harvard, nu a uitat niciodată România. Profesorul știe concret de ce tinerii aleg să plece din țara natală.
Sergiu Hart este un israelian cu origini române și este unul dintre cei mai cunoscuți matematicieni ai lumii. În cadrul mai multor universități din lume, Sergiu Hard a predat teoria jocurilor, o ramură a matematicii aplicate. În prezent, profesorul predă la Universitatea Ebraică din Ierusalim, fiind și directorul „Centrului pentru raționalitate”, instituție înființată chiar de el în anul 1991.
Profesorul coordonator al lucrării sale de doctorat intitulată „Teoria jocurilor de cooperare” a fost Robert Aumann, bărbatul care în anul 2005 reușea să câștige Premiul Nobel pentru importantele sale realizări în științele economice.
Născut în anul 1949 în București, Sergiu Hart a plecat la vârsta de 14 ani, alături de familie, în Israel. Acesta nu a uitat locurile sale natale și s-a reîntors în România, aducându-și cu drag aminte despre locurile în care a copilărit înainte de a pleca din țară.
„După 50 de ani de la plecarea din România, în 2014 m-am întors în țară cu întreaga familie, am văzut casa în care am locuit și am vizitat România. Primii ani de școală i-am făcut în România și pot spune că școala de atunci a fost foarte bună”, după cum povestea Sergiu Hart.
Românul care a ajuns să predea la Harvard explică de ce pleacă tinerii români în străinătate
Studiile și le-a continuat în Ierusalim, iar după obținerea doctoratului a ales să predea la Universitatea din Tel Aviv. În anul 1976 a plecat în SUA unde a predat în cadrul Departamentelor de Economie ale celebrelor universități Stanford și Harvard.
„Eu sunt matematician, fiind specializat pe teoria jocurilor. Teoria jocurilor te ajută să iei deciziile cele mai bune, să alegi bine, și este bazată pe ideea de strategie. De exemplu, atunci când mergi la un restaurant, primești un meniu din care poți să alegi ce-ți dorești. Problema apare în momentul în care un singur om ia deciziile în acel restaurant, decide ce prețuri să pună la preparate, ce să se servească.
Atunci când ajunge să nu controleze ce se întâmplă, apar probleme, iar clientul, dacă nu este mulțumit, pleacă dincolo. Teoria jocurilor se ocupă cu analiza deciziilor în multiple situații posibile, pentru că fiecare om e special”, după cum explică matematicianul.
Disciplinele studiate în teoria jocurilor sunt matematica, economia, dar și alte științe conexe ce au legătură cu societatea. Lucrarea cu care profesorul coordonator a reușit să câștige Nobelul a fost însă criticată de lumea științifică israeliană, spunând că aceasta ar fi încurajat războaiele.
Sergiu Hart are și o explicație foarte clară cu privire la fenomenul potrivit căruia tot mai mulți români tineri aleg să plece în strănătate, fiind din ce în ce mai greu ca aceștia să fie readuși pe plaiurile natale. Una dintre marile probleme constă în faptul că universitățile ar trebui să fie la un nivel mult mai înalt decât sunt în prezent.
„În România există o problemă mare: tineri buni pleacă în străinătate și e greu să-i aduci înapoi. Trebuie să-i atragi cumva, dar nu e ușor. Este important ca universitățile să ajungă la un nivel înalt, iar oamenii să fie mai bine promovați, și partea materială contează”, mai adaugă Sergiu Hart.