9 alimente otrăvitoare pe care le mănânci în fiecare zi
Când călătorești, nu este neobișnuit să dai peste feluri de mâncare și ingrediente cu care nu ești familiarizat.
Luați puiul crud tradițional consumat în Japonia, de exemplu, sau pufferfish, care are organe ce conțin o neurotoxină mai puternică decât cianura. Considerate drept delicatese ele trebuie curățate corespunzător înainte de a fi consumate.
Totuși, plecarea în străinătate nu este singura ocazie în care vei găsi alimente uzuale, care sunt, de asemenea, destul de toxice. Un număr surprinzător de produse de bază din lista de produse alimentare, de la fructe și legume până la leguminoase și nuci, conțin compuși periculoși, dacă nu chiar mortali. Iată nouă alimente surprinzător de banale despre care probabil nu ți-ai dat seama că îți pot face rău.
9. Migdale
Cititorii de romane misterioase știu că cianura, o otravă comună, miroase a migdale amare. Asta pentru că migdalele neprelucrate conțin acid cianhidric, care poate fi letal. Consumul a doar 10 migdale amare crude poate fi fatal pentru un copil. Migdalele pe care le cumpărăm pentru gustare sunt migdale dulci, dar uleiul de migdale amare este folosit în mod regulat pentru a face extracte și lichioruri.
8. Nucșoară
Nucșoara este un condiment indispensabil și un adaos popular atât la deserturi, cât și la principalele sărate. De asemenea, vă poate face să aveți halucinații. Nucșoara conține un compus psihoactiv numit miristicină care, atunci când este consumată în cantități mari, are un efect mai mare decât câteva pahare de smog de ouă. Alte reacții adverse includ dureri de cap, greață și delir. Juriul încă nu știe cât de mult nucșoară este considerată toxică, dar în general se crede că simptomele încep după aproximativ două linguri.
7. Fasole
Poate fasolea sau orezul sunt produce excelente pentru portofelul fiecărei persoane. Vă recomandăm totuși să rămâneți la conserve de fasole. Fasolea nefiertă trebuie să fie înmuiată în apă timp de câteva ore și să se fierbe timp de 30 de minute pentru a scăpa de o toxină numită fitohemaglutinină sau lectină, înainte de a putea fi consumată în siguranță. Consumul doar a unei porții mici de fasole crudă poate duce la greață, vărsături și diaree. Fasolea cu boabele roșii are cea mai mare concentrație a acestei toxine.
6. Miere
Există un mit conform căruia mierea devine toxică atunci când o încălziți. Nu este asa, dar ceea ce poate fi periculos pentru copiii și femeile însărcinate este să mănânce miere nepasteurizată. Pasteurizarea este un proces în care alimentele sunt tratate la căldură scăzută pentru a ucide agenții patogeni, eliminând toxinele numite alcaloizi pirolizidină în cazul mierii. Consumul a mai mult de o linguriță de miere nepasteurizată poate duce la greață, amețeli, dureri de cap sau chiar deces la copiii sau la femeile însărcinate. Dar nu vă faceți griji: adulții sănătoși pot continua să adauge o lingură de miere crudă în ceaiul lor fierbinte.
5. Cireșe
Ei bine, sâmburii de cireșe. Sâmburii de cireșe conțin un compus chimic numit amigdalină, care devine cianură după ce este ingerată. Intoxicația cu cianură a fost documentată la oameni care au mâncat sâmburi sparți de cireste. Nu vă temeți dacă ați înghițit vreodată din greșeală un sâmbure întreg, dar pot să apară simptome precum febră, dureri de cap, greață, letargie și insomnie. Semințele de măr și sâmburii altor fructe, cum ar fi piersici și prune, conțin compuși cianogeni similari.
4. Cartofi
Cartofii, roșiile și vinetele aparțin familiei de plante numite solanacee, care conține o otravă numită solanină. Pentru a evita intoxicația cu solanină, fii atent la cartofii verzi sau încolțiți. Întreaga plantă stochează toxina, așa că nu ar trebui să mănânci frunzele sau florile, dar tuberculul însuși poate fi și periculos atunci când este gata să înceapă sau a început deja să încolțească. Înainte de a încolți, un cartof poate deveni verzui, indicând prezența clorofilei, precum și a solaninei. Păstrați cartofii feriti de soare pentru a evita expunerea excesivă la lumină și clorofilă.
3. Rubarbă
Rubarba este deliciosă într-o tartă, o completare perfectă atât pentru mâncăruri dulci, cât și sărate. Frunzele de rubarbă, pe de altă parte, conțin acid oxalic, care poate provoca iritații la nivelul gurii și gâtului, dificultăți de respirație, pietre la rinichi sau chiar moartea dacă sunt ingerate – desigur, un adult sănătos ar trebui să mănânce aproximativ 10 kilograme sau mai multe pentru a fi fatal
2. Caju
Nucile de caju crude conțin urushiol, o substanță chimică care se găsește și în iedera otrăvitoare. Cojile de caju sunt acoperite cu un ulei care conține acid anacardic, o rudă apropiată a urushiolului, care poate provoca o erupție cutanată la contact. Nucile de caju pe care le cumpărăm de la supermarket sunt în general gătite la abur sau prăjite pentru a îndepărta urushiolul, care poate fi mortal dacă este consumat în cantități mari.
1.Ciuperci
Ciupercile comestibile sunt delicii gustoase, versatile, fie că adaugi o mână de porcini la risotto sau schimbi o chiflă de vită cu un burger portobello. Cu toate acestea, alte ciuperci sunt periculoase de ingerat, cum ar fi ciuperca cu cap de moarte, numită potrivit. Poate fi aproape imposibil pentru o persoană obișnuită să facă diferența intre ciupercile comestibile și cele otrăvitoare în sălbăticie iar În fiecare an au loc accidente fatale. Așadar, în timp ce sunteți în siguranță când cumpărați ciuperci din magazin, fă-ți o favoare și rămâi la aprovizionare ciupercilor de la supermarket.