09 mart. 2021 | 12:31

Zuckerberg insistă cu ochelarii inteligenți: de ce crede șeful Facebook că vor întârzia schimbările climatice

ACTUALITATE
Zuckerberg insistă cu ochelarii inteligenți: de ce crede șeful Facebook că vor întârzia schimbările climatice

Mark Zuckerberg crede că următorul deceniu va fi spectaculos în privința noilor tehnologii. Între altele, ochelarii inteligenți ar putea rezolva problema schimbărilor climatice.

Planeta se transformă într-un ritm rapid și nu neapărat în bine. Mulți specialiști cred că noile tehnologii pot fi privite ca parte din această problemă, fiind una dintre cauze. Cei care promovează însă dispozitivele inteligente, indiferent de rolul lor, susțin contrariul. E ceea ce crede și Mark Zuckerberg, șeful Facebook.

Fondatorul rețelei care a ajuns un gigant în mediul online susține că, până în 2030, ochelarii inteligenți îi pot teleporta pe oameni în casele celorlalți și pot înlesni socializarea de la distanță într-un mod mult mai real decât ce fac acum, de exemplu, apelurile audio/video.

Mark Zuckerberg are planuri mari cu ochelarii inteligenți

Facebook anunța recent că lucrează la un nou dispozitiv: ochelarii inteligenți, în care ar putea fi integrată inclusiv funcția de recunoaștere facială. Recunoaşterea facială are mai degrabă o faimă negativă în acest moment, din cauza felului în care este folosită de diverse regimuri, de la represaliile Chinei împotriva uigurilor, la numeroasele feluri în care poate fi folosită pentru a încălca intimitatea persoanelor.

Dorind, poate, să distragă atenția de la aceste aspecte, Zuckerberg mută direcția în altă parte. E de părere că un astfel de dispozitiv poate contribui la un mediu mai curat. Ideea e simplă, susține șeful Facebook. Ochelarii inteligenți vor înlesni comunicarea de la distanță într-un mod cât se poate de real și, astfel, se reduc călătoriile.

Datorită tehnologiei, oamenii vor avea senzația că stau la aceeași masă, deși sunt în puncte diferite ale globului.

Realitatea augmentată, pariul care poate schimba următorul deceniu

Zuckerberg nu e prima personalitate din industrie care vorbește despre realitatea augmentată. Specialiștii susțin că această nouă tehnologie va fi următorul punct de cotitură până în 2030. Ar putea fi o revoluție tehnologică, așa cum a fost telefonul inteligent la vremea lui. Îți spuneam recent că și Apple are planuri mari în domeniu.

Deci se poate spune, așadar, că se prefigurează o nouă tehnologie a viitorului.

Așa cum spunea Zuckerberg, cu ajutorul unor ochelari inteligenți te poți teleporta în mod virtual în casele altor oameni. Pare un episod desprins din Black Mirror, dar poate fi, de fapt, realitatea următorilor ani. Pandemia chiar a accelerat planurile în această direcție, cu mulți oameni socializând doar de la distanță. E posibil ca sistemele de tip Zoom să se dovedească depășite în scurt timp.

La tehnologii bazate pe realitate augmentată lucrează mai toți giganții din domeniu: Apple, Microsoft, Google și, iată, și Facebook.

În zona realității virtuale, s-au făcut deja pași mari. Facebook a cumpărat Oculus încă din 2014, în schimbul a două miliarde de dolari. A pus deja pe piață Oculus 2, o cască virtuală care se vinde cu 300 de dolari. În viziunea lui Zuckerberg, realitatea virtuală și cea augmentată sunt, în fapt, doar cele două fețe diferite ale aceleiași monede.