Ce e ”zoombombing”, scandalul din cauza căruia gigantul Zoom plătește zeci de milioane de dolari
2020 a fost anul în care sute de milioane de oameni au stat închiși în case. Pentru mulți, Zoom s-a transformat în aplicația utilizată zilnic pentru a ține legătura cu colegii și cei dragi.
Aplicația Zoom a crescut enorm în pandemie, fiind folosită de sute de milioane de oameni de pe tot globul. Succesul apărut peste noapte, însă, a prins serviciul pe picior greșit. Politica de protecție a datelor și securitatea au fost extrem de slabe.
Până la rezolvarea problemelor, au apărut incidente de tip „zoombombing”, în care unele persoane străine apăreau subit în teleconferințe. S-a întâmplat chiar și-n timpul orelor de curs, deranjându-i pe elevi și profesori. E motivul pentru care aplicația Zoom e acum bună de plată.
A acceptat să plătească nu mai puțin de 85 de milioane de dolari pentru a soluţiona litigiul în care este acuzată că a încălcat dreptul la respectarea vieţii private a utilizatorilor. Mai mult, a fost găsită vinovată de partajarea datelor personale cu Facebook, Google şi LinkedIn.
Zoom, un serviciu bun de plată
Zoom a devenit una dintre cele mai populare platforme, fiind însă afectată de probleme de securitate la care compania a răspuns printr-o actualizare a software-ului. Printre problemele apărute s-a numărat fenomenul „zoombombing”, în care o persoană neautorizată accesează o videoconferinţă şi afişează material ofensator.
Zoom a fost de acord cu măsuri de securitate, inclusiv alertarea utilizatorilor când cei care găzduiesc întâlnirea sau alţi participanţi utilizează aplicaţii terţe în reuniuni. De asemenea, Zoom va furniza pregătire specializată angajaţilor în domeniul vieţii private şi al gestionării datelor.
Compania cu sediul în San Jose susţine că nu este vinovată, dar nu a răspuns solicitărilor de a comenta informaţia.
Deşi Zoom a strâns aproximativ 1,3 miliarde de dolari din abonamente Zoom Meetings ale grupului de reclamanţi, avocaţii reclamanţilor susţin că înţelegerea de 85 de milioane de dolari este rezonabilă, ţinând cont de riscurile legate de litigiu. Ei intenţionează să ceară 21,25 milioane de dolari pentru taxele legale.
Deși suma pare mare, utilizatorii nu vor primi mare lucru. Suma primită individual se încadrează între 15 și 25 de dolari de fiecare.
Zoom e o aplicație folosită intens pentru apeluri video între utilizatori. Are sute de milioane de utilizatori din întreaga lume, care o folosesc pentru lecţiile online ale profesorilor, întâlniri de afaceri sau discuții cu cei dragi.