05 mart. 2021 | 17:09

Zeci de mii de români în pericol de moarte la următorul cutremur. Care e situația clădirilor din București

CHESTII
Zeci de mii de români în pericol de moarte la următorul cutremur. Care e situația clădirilor din București
digi24

Au trecut 44 de ani de la marele cutremur din 1977 și se pare că România și, mai ales, autoritățile care ne guvernează, nu au înțeles mare lucru din drama care a zdruncinat din temelii o țară întreagă.

Situația clădirilor din Capitală nu arată deloc bine

La 44 de ani de la tragedie zeci de mii de români își pot pierde viața în orice clipă, fiindcă imobilele în care locuiesc ar pica fără drept de apel la un eventual nou cutremur.

În acest moment, în București, sunt peste 2.400 de clădiri cu risc seismic sau încadrate în categorii de urgență. Dacă această cifra nu vă dă fiori reci, va spunem că peste 25.000 de români și-ar pierde viața dacă marele cutremur din 77 s-ar repeta.

În 1977, în Bucureștiul zguduit de seism au murit se pare între 1.300 și 1.500 de persoane, picând 33 de clădiri. La nivel național, 35.000 de locuințe s-au prăbușit în 4 martie 1977.

Uitându-ne peste cifre și făcând o simplă comparație, Bucuresitul capitalist, după mai bine de trei decenii de democrație, în care cetățenii au ales liber conducătorii țării, este mult mai neglijat și în pericol, decât era în 1977, sub regim comunism.

Încep lucrări de expertizare și consolidare

Șeful Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a anunțat că, , în următorii doi ani, administrația actuală își propune expertizarea a peste 400 de imobile și începerea lucrărilor de consolidare la 160.

„Dincolo de ce poate face Primăria pentru oameni, vreau să comunic proprietarilor că își pot consolida clădirile prin Programul Național de consolidare, cu ajutor de la stat. Acest program datează încă din 1998 și prevede că finanțarea lucrărilor este asigurată de Guvern și Primărie, banii urmând să fie recuperați de autorități în 25 de ani, de la terminarea lucrărilor, în rate fixe, fără dobândă.

În cadrul programului de consolidare a clădirilor cu risc seismic există și o serie de facilități fiscale, iar cei interesați pot solicita mai multe detalii de la Primărie, menționează într-o postare Președintele PNL Sector 3, Antonel Tănase.