29 iun. 2021 | 08:02

Windows 11 îți sporește autonomia: cum îți face laptopul mai bun cu un truc simplu

ACTUALITATE
Windows 11 îți sporește autonomia: cum îți face laptopul mai bun cu un truc simplu

Microsoft Windows 11 a fost lansat oficial în beta, iar câți pasionați au descoperit deja o serie stufoasă de funcții importante care îți fac viața mai ușoară. Printre ele se numără și un truc menit să sporească autonomia laptopurilor.

În cazul în care ți-ai cumpărat de curând un laptop, mai ales dacă nu a fost foarte ieftin, este posibil să includă un ecran cu rată de reîmprospătare mare, peste 60Hz. Această particularitate tehnică pe care ai văzut-o inițial pe telefoane schimbă semnificativ calitatea interacțiunii pe care o ai cu notebook-ul personal. Toate animațiile afișate pe ecran par mai line, scroll-ul printr-un volum masiv de informații pare mai natural, mai real.

Din păcate, cu toate beneficiile derivate dintr-o rată de refresh sporită, aceasta se reflectă într-un consum energetic masiv. Este ca și cum îți pui placa video să muncească în plus pentru a-ți genera mai multe cadre pe secundă în jocul preferat. Este imposibil ca risipa energetică să nu fie amplificată.

În condiții ideale, ai schimba de mai multe ori pe zi între ratele de reîmprospătare sau refresh pe care ți le pune la dispoziție PC-ul portabil. Aceasta nu este însă cea mai fiabilă opțiune pentru că necesită o cantitate semnificativă de timp dedicată unui proces care, în condiții ideale, s-ar desfășura complet automat.

Aici intră în ecuație Windows 11. Cel mai nou sistem de operare de la Microsoft, chiar dacă este disponibil într-o variantă beta, Insider Preview, are deja incorporat un mecanism intitulat Dynamic Refresh Rate sau DDR. După cum îi spune și numele, DRR îți va coborî rata de reîmprospătare a ecranului la 60Hz când scrii emailuri sau lucrezi la documente, dar ți-o va duce imediat la 120Hz în cazul în care scrii pe ecran cu un stylus sau faci alte tipuri de interacțiune, pentru ca toate să ți se pară mai naturale, line, instant. Adobe deja și-a actualizat aplicațiile pentru a profita de funcționalitatea DRR.

Dacă ți-ai instalat Windows 11 și ai un laptop recent, dar nu poți activa DRR, s-ar putea să fie o problemă legată de driverul de la placa video care trebuie actualizat. Mai așteaptă câteva săptămâni și totul ar trebui să fie în regulă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele