04 feb. 2021 | 10:47

Vreme de 60 de ani i-a lăsat pe toți fără cuvinte: misterul dispariției acestor oameni, elucidat

CHESTII
Vreme de 60 de ani i-a lăsat pe toți fără cuvinte: misterul dispariției acestor oameni, elucidat

Nouă studenți au murit în februarie 1959, la -25 de grade Celsius, într-o zonă montană izolată din Rusia. De atunci, mai multe teorii au încercat să explice moartea tinerilor, un mister ce încă pune cercetătorii pe gânduri.

În momentul în care echipele de salvare au sosit în zona cunoscută acum drept Pasul Diatlov, pe ”Muntele Mort”, în februarie 1959, toți cei nouă oameni pe care îi căutau, șapte bărbați și două femei, excursioniști și schiori experimentați, erau morți de aproape o lună.

Scena tragediei era stranie. Cortul celor nouă era tăiat din interior. În el stăteau aranjate, ordonat, rucsacurile și ghetele excursioniștilor. Trupurile victimelor era la aproape un kilometru depărtare, în josul unei pante nu foarte înclinate. Unii nu aveau încălțări, alții erau aproape goi, unii aveau diverse răni și traumatisme. Alții aveau arsuri pe corp. Cauza primară a decesului în cazul celor mai multe victime a fost hipotermia. Dar salvatorii au observat că două dintre victime nu mai aveau ochi. Altei victime îi lipsea limba.

O avalanșă, un atac al localnicilor, un experiment militar ținut sub secret sau alte fenomene neobișnuite

S-au expus multe teorii ale morții lor. S-a vorbit chiar și despre Yeti, despre extratereștri, despre faptul că excursioniștii ar fi înnebunit. Autoritățile ruse au stabilit totuși că cel mai plauzibil scenariu este o avalanșă, în ciuda faptului că acesta nu explica chiar toate detaliile bizare găsite la fața locului.

La mai bine de 60 de ani, un studiu al unor cercetători vine acum să explice de ce o avalanșă, una diferită, ar fi putut să fie într-adevăr cauza tragediei, scrie publicația Wired.

O teorie emisă de doi cercetători vine să susțină acest scenariu, cu unele precizări: a fost vorba despre un anume fel de avalanșă, o avalanșă în plăci, întârziată, care i-a forțat pe excursioniști să fugă din cort și i-a rănit pe unii dintre ei.

Astfel, în 2019, autoritățile ruse au redeschis în mod neașteptat ancheta asupra incidentului. Un purtător de cuvânt al procurorului general a spus că omuciderea nu este o variantă luată în calcul și că doar fenomenele extreme sunt luate în calcul. În 2020, rezultatele anchetei au arătat că de vină ar fi fost o avalanșă.

A fost deslușit acest mister: avalanșa ar fi cauza

Excursioniștii și-au instalat cortul pe o mică treaptă a pantei, săpând în zăpadă pentru a nivela spațiul. Când au săpat au secționat și stratul superficial și au declanșat practic o numărătoare inversă până la avalanșă, spun cercetătorii.

Cercetătorii spun însă că investigatorii incidentului au aflat de la stația meteo din apropiere că în ziua tragediei a fost detectat un puternic vânt catabatic. Vântul cu pricina bate dinspre vârful munților sau dealurilor spre bază, suflând o parte din zăpadă. Cercetătorii spun că pur și simplu zăpada adusă de vânt s-a tot adunat în timpul nopții, iar în cele din urmă greutatea a declanșat avalanșa. Avalanșa ar fi fost una mică, suficientă să lovească cortul, dar nu așa de mare încât să îl îngroape.

Cercetătorii cred că tot avalanșa în plăci explică acest mister, mai ales în cazul celor care au suferit traume. Stratul dens de zăpadă, spun ei, ar fi de vină pentru loviturile puternice, mai ales că excursioniștii au folosit schiurile drept bază pentru cort, astfel că unii dintre ei ar fi fost prinși între blocurile de zăpadă grea și schiuri.

În vreme ce teoria avalanșei în plăci oferă explicații suplimentare pentru misterul din Pasul Diatlov, ea rămâne exact ceea ce este – o teorie. ”Vreau să fie clar că nu susținem că am rezolvat misterul”, spune Gaume, cercetător.