25 feb. 2021 | 13:22

Vom avea o simulare a Pământului: „Pregătiți-vă pentru un geamăn digital al întregii planete”

ACTUALITATE
Vom avea o simulare a Pământului:

Oamenii de știință europeni au început să lucreze la un plan ambițios pentru a preveni viitorul schimbărilor climatice. Și anume, reconstruirea unei versiuni virtuale a întregului Pământ pe care să o poată folosi pentru a juca diferite scenarii.

„Geamănul digital” al Pământului, așa cum este descris în cercetările publicate luna aceasta în revista Nature Climate Change, este de așteptat să servească ca un fel de simulare care le va permite oamenilor de știință să studieze impactul diferitelor politici climatice și a altor factori, atunci când este completă.

Alimentând această simulare cu date exacte despre climă și vreme – precum și date despre activitățile umane – cercetătorii speră că îi va ajuta să-și dea seama ce pași vor ajuta sau nu la salvarea mediului și la atenuarea schimbărilor climatice globale.

Planeta virtuală face parte dintr-un program de zece ani al Uniunii Europene numit “Destination Earth”. Scopul final este de a stabili un curs de acțiune care va ajuta Europa să atingă neutralitatea netă a carbonului până în 2050, potrivit unui comunicat de presă al ETH Zurich privind proiectul.

Simularea planetei Pământ ne-ar putea ajuta să combatem încălzirea globală

Oamenii de știință din spatele proiectului indică decenii de îmbunătățiri ale modelelor meteorologice și climatice, ca dovadă că proiectul ar putea funcționa. Autorii văd, de asemenea, un mare potențial în inteligența artificială. Poate fi folosită, de exemplu, pentru asimilarea datelor sau prelucrarea datelor de observare, reprezentarea proceselor fizice în modele și compresia datelor.

Inteligența artificială ar face astfel posibilă accelerarea simulărilor și filtrarea celor mai importante informații din cantități mari de date. În plus, cercetătorii presupun că utilizarea învățării automate nu numai că face calculele mai eficiente, ci și poate ajuta la descrierea proceselor fizice mai precis.

Dar, de asemenea, spun că vor trebui să colaboreze îndeaproape cu informaticieni și ingineri pentru a construi un model capabil de tot ceea ce vor să poată face, potrivit unei lucrări publicate recent în revista Nature Computational Science. Acest lucru deoarece construirea unei astfel de simulări sofisticate necesită echipamente specializate și poate chiar supercalculatoare mai avansate decât ceea ce există astăzi.