Virusul pentru telefon care „imită” răspândirea COVID-19. Ce e Safe Blues și cum funcționează
Într-un efort de a sprijini evoluția științei de urmărire a contactelor, cercetătorii au creat un virus de telefon virtual care este menit să „imite” răspândirea Covid-19. Prin „infectarea” telefoanelor într-un mediu controlat, cercetătorii speră să înțeleagă mai bine traiectoria virusurilor pe măsură ce proliferează într-o anumită populație.
Academicii din mai multe universități – inclusiv MIT, Cornell și alte câteva colegii din Anglia, Australia și Noua Zeelandă – se află în spatele noului proiect, care urmărește să creeze o modalitate rapidă, centrată pe confidențialitate, de a simula răspândirea lui Covid.
Îi spun „Safe Blues” și este conceput pentru a fi injectat în suitele software ale aplicațiilor existente de urmărire a contactelor pentru a colecta date despre interacțiunile utilizatorilor cu ceilalți. Datele din proiect pot fi colectate în timp real și, spre deosebire de programele tradiționale de urmărire a contactelor (care necesită rate ridicate de participare pentru a avea succes), „ar necesita doar aproximativ 10% dintr-o anumită populație pentru a le transporta, pentru a face predicții precise”, au spus cercetătorii.
Cum funcționează acest virus pe telefon
Safe Blues folosește „jetoane de tip virus”, care sunt răspândite aleatoriu între dispozitivele mobile prin ping-uri Bluetooth, într-un mod menit să imite proliferarea virusului biologic. Datele anonimizate din aceste interacțiuni pot fi apoi trimise înapoi la servere controlate de cercetători, arătând cum infecțiile se pot multiplica organic. În mod ideal, cercetătorii spun că Safe Blues le-ar oferi „estimări în timp real, la nivel de populație, ale nivelului de proximitate fizică și proiecții viitoare ale epidemiei”.
La fel ca alte soluții de urmărire a contactelor, aceasta este mai puțin despre studierea comportamentului virusului și mai mult despre populația care îl răspândește.
Într-o prezentare generală recent publicată a proiectului, cercetătorii notează următoarele: “comportamentul populației se schimbă rapid din cauza măsurilor de distanțare socială fără precedent și este greu de observat și de previzionat. În consecință, realizarea unor estimări stricte în timp real ale numărului preconizat de persoane infectate de o persoană infectată este o sarcină dificilă”.
Mai mult, cercetătorii susțin: „Analiza noastră inițială de simulare sugerează că datele Safe Blues pot contribui la îmbunătățirea previziunilor infecției COVID-19 în cadrul populației asimptomatice”.
Programul este deocamdată în stadii de dezvoltare, în acest moment. Cercetătorii lucrează în prezent la lansarea unui program-pilot la Universitatea Aukland din Noua Zeelandă, unde virusul poate fi răspândit în condiții de siguranță în mediul controlat al unui campus universitar (înainte ca acesta să fie, probabil, eliberat în cadrul populației, dacă se va întâmpla vreodată).