Vine valul de scumpiri. Prețurile vor crește atât de mult, încât și economiștii vor rămâne uimiți

Vine valul de scumpiri. Prețurile vor crește atât de mult, încât și economiștii vor rămâne uimiți

Chiar dacă valurile pandemice ar putea dispărea, nu vom scăpa de valurile de scumpiri, spun economiștii, care se așteaptă ca prețurile să explodeze în țara noastră.

Economiștii privesc îngrijorați către viitorul economic al României și sunt de părere că prognozele formulate până acum vor fi depășite în sens negativ, de realitatea care ne va izbi în curând.

De exemplu, profesorul de economie Mircea Coșea a declarat marți, pentru B1 TV, că inflația pe care o avem pe hârtii, în rapoartele oficiale, e mai mică decât ceea ce e, de fapt, în realitate.

De asemenea, expertul se așteaptă la un val de scumpiri, din cauza valului inflaționist care va acapara întreaga planetă, ca urmare a crizei sanitare globale, dar și pe fondul evenimentelor meteo nefavorabile.

„Avem motive să fim îngrijorați”

„Avem motive să fim îngrijorați pentru că, în mod sigur, vor urma scumpiri mai mari decât cele pe care le așteptăm acum. Ceea ce statistica ne arată nouă ca fiind durată a inflației e bazată pe o anumită metodologie. Eu cred că această metodologie nu mai răspunde de-a-ntregul realității, că, în viața de zi cu zi, prețurile au o altă tendință, sunt mult mai înalte și asistăm la o inflație care, după părerea mea, acum e superioară celei pe care o cunoaștem din cifre”, a explicat profesorul de economie.

Potrivit expertului, acest lucru se întâmplă urmarea directă a crizei coronavirusului a fost inflația generalizată la nivel global. E o creștere a costurilor de producție ca urmare a creșterii prețurilor materiei prime, a transportului, tot ce înseamnă efecte perverse ale ale războiului comercial dintre SUA și China. Toate acestea s-au însumat într-un val de inflație care va veni în România foarte curând, chiar a și început să apară.

„Îngrijorător e, însă, altceva. Îngrijorătoare e ultima statistică pe care a publicat-o FAO, care arată că, pentru prima dată în ultimii 45 de ani, pe parcursul a 10 luni prețurile la alimente au crescut constant în toată lumea. La elementele vegetale, pe carne și lactate. E un fenomen care ar trebui să ne îngrijoreze. Agricultura din întreaga lume nu mai face față cererii. S-au întâmplat lucruri grave din punct de vedere meteo, terenurile s-au micșorat, prețurile la achiziție sunt mici și nu dau posibilitatea achizițiilor, deci ne așteptăm la pierderi de randament în agricultură și în acest an”, a completat profesorul de economie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: