13 sept. 2021 | 14:58

Vin banii de la stat. Ce trebuie să știe toți patronii români

ACTUALITATE
Vin banii de la stat. Ce trebuie să știe toți patronii români

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vine cu vești neașteptat de bune pentru firmele mici din mediul rural. Patronii vor primi un sprijin financiar consistent, pentru a-și pune pe picioare micile afaceri.

Este vorba despre punerea în dezbatere publică a unui proiect de Ordin pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 1731/ 2015 privind instituirea schemei de ajutor  „Sprijin acordat microîntreprinderilor și întreprinderilor mici din spațiul rural pentru înființarea și dezvoltarea activităților economice neagricole”.

Câți bani se vor oferi firmelor

Întregii scheme de ajutor i s-a alocat un buget de 428,02 milioane euro, conform unei informări a Ministerului Agriculturii. Foarte important de menționat, pentru cei interesați să aplice, este că sprijinului este de 70.000 de euro/proiect în cazul activităților productive și de 50.000 de euro/proiect în cazul altor activități neagricole.

Statul și-a făcut și un calcul clar asupra volumului total al beneficiarilor finali. Astfel, aflăm că numărul estimat al beneficiarilor de sprijin prin schemă este de aproximativ 2.692 pentru acțiunile aferente submăsurii 6.2, respectiv de aproximativ 1.332 pentru acțiunile aferente submăsurii 6.4.

Obiectivele schemei sunt: diversificarea economiei rurale și crearea de alternative ocupaționale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul neagricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural, conform fișelor tehnice ale submăsurilor 6.2 și 6.4; încurajarea menținerii și dezvoltării activităților meșteșugărești tradiționale și de producție; digitalizarea activităților din mediul rural; încurajarea acțiunilor de protecție a mediului; absorbția de forță de muncă neremunerată, excedentară, din agricultură; eradicarea sărăciei și dezvoltarea economică a zonelor rurale.

Ce domenii de activitate sunt eligibile pentru submpsura 6.2: activități turistice – structuri de cazare de tip camping, parcuri de rulote, bungalow-uri, servicii turistice de agrement și alimentație publică, inclusiv punct gastronomic local.

Domeniile acoperite în cadrul submăsurii 6.4: activități turistice -modernizarea/extinderea/dotarea agropensiunilor, înființarea/modernizarea/extinderea/dotarea structurilor de cazare de tip camping, parc rulote, bungalow, servicii turistice de agrement și alimentație publică, inclusiv punctul gastronomic local.