27 mai 2021 | 15:50

Se dau în continuare bani de la stat pentru cei afectați de pandemie: cum te califici pentru ajutor

ACTUALITATE
Se dau în continuare bani de la stat pentru cei afectați de pandemie: cum te califici pentru ajutor

Pandemia de coronavirus a afectat dramatic activitatea profesională din multe sectoare economice ale lumii, dar și din țara noastră. Aceste categorii de angajați vor beneficia și anul acesta de indemnizații de la stat, pentru a depăși problemele economice, după prevede un proiect de Ordonanță de Urgență aflat joi pe ordinea de zi a Guvernului României.

Proiectul legislativ despre care vorbim stabilește ca, și după 30 iunie 2021, anumite categorii de angajați vor putea primească de la stat indemnizația de 41,5% din câştigul salarial mediu brut.

Pe 30 iunie ar urma sa expire termenul prevăzut pentru acest ajutor, iar autoritățile se pregătesc să îl prelungească, ținând cont de faptul că, în continuare, sunt valabile o serie de restricții care limitează activitatea profesională în multe domenii, iar companiile și angajații respectivi au de suferit din punct de vedere financiar.

Artiștii sunt cei vizați de noul proiect

Persoanele vizate de această măsură sunt artiștii, oamenii care sunt remunerați în baza drepturilor de autor și care, pe fondul restricțiilor impuse de criza sanitară, nu au putut să își desfășoare activitatea profesională, veniturile fiindu-le diminuate în această perioada.

Sprijinul financiar de la stat se va îndrepta către aproximativ 5.500 de persoane aflate în această situație în țara noastră.

Artiștii speră că, după data de 1 iunie, anunțată de autorități ca fiind primul pas spre normalitate, spre renunțarea la restricții, să îți poată relua activitatea în mod normal, pentru a-și câștiga din nou venituri proprii.

Conform legislației în vigoare, pentru profesioniștii și persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, care și-au redus temporar activitatea, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 132/2020, se acordă o indemnizaţie lunară de 41,5% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Anul trecut, au beneficiat de această indemnizație, profesioniştii şi persoanele, care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin. (1) din O.U.G. nr. 30/2020, cu modificările și completările ulterioare.