Vin bani în România: ai crede că economia bubuie și românilor le merge bine, la câte investiții sunt planificate
În urmă cu ceva timp, premierul era aspru criticat în mediul online pentru că a afirmat că economia românească merge strună, din bine în mai bine. Acum, încă o autoritate insistă pe faptul că economia din România merge într-o direcție îmbucurătoare.
Business Sentiment Index sau BSI este un studiu menit să reflecte percepția investitorilor străină față de situația economică din România. Practic, asociază niște cifre clare voinței străinilor de a băga bani în această țară. Ultima oară a fost realizat în urmă cu șapte ani și este realizat de Consiliul Investitorilor Străini sau FIC. Concluziile, în mod absolut surprinzător, sunt optimiste.
Economia din România, pe plus, zic străinii
Datele noului studiu ajuns online în această săptămână atrag atenția asupra faptului că ar trebui să fim optimiști. Efortul de cercetare din spate se transpune într-un sentiment general pozitiv al mediului de afaceri din România, aliniat, dintr-un punct de vedere, cu ceea ce se întâmplă la nivel internațional. Conform analizei FIC, antreprenorilor români și străinilor care bagă bani în România le va merge bine în viitorul apropiat.
Ca referință, 80% dintre companii se așteaptă în continuare la creșterea performanțelor financiare, în special activitatea de pe piața internă. Aproape jumătate (46,7%) se așteaptă ca exporturile să rămână la niveluri similare, un procent asemănător cu cele observate în 2019, anterior pandemiei. Când vine vorba de încrederea companiilor în oportunitățile de afaceri de la noi, pentru următoarele 12 luni, mai mult de 53% dintre companii au planuri de investiții. Raportat la ceea ce am văzut anterior în BSI, aceste valori reprezintă un nou vârf de optimism.
În ceea ce privește investițiile punctuale, multe dintre ele se vor realiza în sporirea forței de muncă, angajări, 60%. Doar 11% dintre companii vor să amâne mărirea personalului. Vizavi de impactul pandemiei, 60% dintre companii nu se așteaptă să fie afectate semnificativ de criza sanitară, în timp ce 38% vor fi afectate moderat.