Viitorul planetei, asigurat cu sute de miliarde de dolari: pe ce se duc banii

Viitorul planetei, asigurat cu sute de miliarde de dolari: pe ce se duc banii

Planeta suferă transformări climatice care-i pun în pericol viitorul. Investițiile de sute de miliarde de dolari pot ține sub control situația.

Investițiile în energie regenerabilă au atins valoarea record de 174 de miliarde de dolari la nivel global, arată datele analizate de Bloomberg. Conștientizând schimbările climatice și transformările prin care trece planeta, investitorii au injectat mai mulţi bani ca niciodată în energiile regenerabile în prima jumătate a acestui an.

Ritmul trebuie, însă, accelerat. Este, în continuare, insuficient pentru a limita creşterea emisiilor de CO2.

Sute de miliarde în energie regenerabilă

Banii s-au dus spre domenii care folosesc energie fotovoltaică, energie eoliană offshore precum şi alte tehnologii verzi. Este vorba de o creştere de 1,8% comparativ cu primul semestru al anului trecut.

Acest mic ritm de creştere demonstrează rezistenţa industriei energetice în lupta împotriva schimbărilor climatice, în pofida creşterii costurilor ca urmare a creşterii preţurilor materiilor prime în acest an. Cu toate acestea, investiţiile de 174 miliarde de dolari sunt mult mai mici faţă de ceea ce este nevoie din partea statelor şi companiilor să îşi atingă obiectivele destinate limitării emisiilor poluante în următoarele decenii.

„Investiţiile în energiile regenerabile au rezistat efectelor pandemiei globale, spre deosebire de alte sectoare ale energiei unde am văzut o volatilitate fără precedent. Cu toate acestea, o creştere de 1,8% în ritm anual nici măcar nu merită menţionată. Este nevoie de o accelerare imediată a finanţări dacă vrem să revenim pe o traiectorie spre emisii zero”, a declarat Albert Cheung, directorul echipei de analiză de la BNEF.

Mai sunt multe de făcut

Creşterea investiţiilor în energiile regenerabile a fost stimulată de un prim semestru record cu privire la banii noi strânşi de pe pieţele publice, care au ajuns la 28,2 miliarde de dolari, de peste cinci ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Au crescut de asemenea şi investiţiile în companiile de energii regenerabile ale fondurilor de venture capital şi private equity.

Drumul, însă, e lung și anevoios.

Calculele Bloomberg arată că guvernele şi companiile din întreaga lume vor trebui să investească cel puţin 92.000 de miliarde de dolari până în 2050, pentru a reduce emisiile de CO2 suficient de rapid pentru a evita cele mai negative efecte ale schimbărilor climatice.

Citește și: