VIDEO Mașina electrică solară, aproape gata: cât costă bolidul și când va ajunge piață

VIDEO Mașina electrică solară, aproape gata: cât costă bolidul și când va ajunge piață

După ce s-au făcut eforturi semnificative pentru popularizarea mașinilor electrice, o companie micuță duce ideea la un alt nivel cu ajutorul panourilor solare.

S-au făcut mai multe tentative în trecut pentru realizarea unei mașini electrice dotate cu panouri solare, pentru a-i amplifica semnificativ nivel de autonomie în condiții de vreme bună. Cu toate acestea, doar una va fi prima și se pare că noua creație a celor de la Lightyear s-ar bucura de respectiva distincție.

Lightyear este un producător de mașini electrice din Olanda. Într-o rundă impresionantă de finanțare, tocmai a beneficiat de o finanțare de 40 de milioane de euro. Banii ar trebui să fie suficienți pentru realizarea și livrarea primei mașini solare înainte de finele acestui an, conform datelor obținute de The Innovation Origins.

Aflat momentat în stadiu de prototip, bolidul se laudă deja cu niște performanțe de invidiat, în condiții ideale. Datorită tehnologiei din spate, promite să poată circula între 7000 și 20.000 de kilometri doar prin utilizarea de energie solară. Autoturismul are panouri fotovoltaice cu un grad sporit de eficiență integrate pe pavilion și capotă. Energia electrică generate de acestea este stocată în bateria de capacitate mare.

Prețul de achiziție va gravita în jurul valorii de 150.000 de euro, iar în primul lot vor fi incluse 946 de unități. Acestea vor face parte dintr-o ediție specială pentru primii care au avut încredere în inițiativă și au comandat-o, înainte să fie gata.

Societatea a fost fondată de o serie de studenți ai Universității din Eindhoven, care au câștigat premiul World Solar Challenge cu mașina lor botezată „Stella”. Versiunea comercială va fi intitulată Lightyear One și va putea genera mai multă electricitate decât consumă în medie, astfel că, la finalul călătoriei, poți rămâne cu mai multă sarcină electrică în baterie decât atunci când ai plecat.

„Există o cerere foarte mare din partea investitorilor pentru a investi în companii bune, sustenabile. Puteți vedea că acest lucru s-a accelerat de la declanșarea pandemiei de coronavirus”, a spus Tessie Hartjes, vicepreședinte pentru marketing la Lightyear, în contextul în care se vehiculează că producătorul auto ar putea fi listat în curând la bursă.

Citește și: