VIDEO Dacia Duster care te va uimi. Un monstru blindat care rezistă și dacă tragi cu tunul în ea

VIDEO Dacia Duster care te va uimi. Un monstru blindat care rezistă și dacă tragi cu tunul în ea

Un model Dacia Duster creat special pentru Armata Română ar putea schimba modul în care te uiți la constructorul autohton.

Un vehicul gândit de Dacia pentru Armata Română nu e deloc o idee nouă. S-a tot vorbit despre asta și chiar un prototip a fost prezentat în urmă cu aproximativ 7 ani. Ideea, însă, a fost abandonată între timp.

Dar dacă Dacia face mașini pentru Poliție, de ce n-ar face și pentru Armată, nu?

Așa a apărut un concept de Dacia Duster, blindat și cu caroserie blindată. Iată despre ce e vorba.

Dacia Duster pentru Armată

Specialiștii din domeniu susțin că vor fi disponibile două versiuni. Una dintre ele, rezervată transportului, va prezenta protecție balistică Nivelul 3 conform standardului STANAG pentru caroserie și Nivelul 2 pentru geamuri. Blindajul, oferit opțional, este realizat după ieșirea de pe liniile de asamblare și include Kevlar, dar și o serie de panouri din oțel dur.

Cea de-a doua versiune e una de supraveghere și poate lansa drone. Va beneficia de prezența unei platforme pentru lansarea dronelor și va avea doar două locuri. Mai mult, poate pluti, poate acționa ca o veritabilă amfibie.

Este complet etanșă și poate – spun cei de la Dacia Duster Trails – chiar să plutească. Aceasta va avea blindaj Nivelul 4 în anumite zone ale caroseriei, iar geamurile vor veni cu blindaj Nivelul 3. Dacia Duster pentru armată poate transporta două drone de atac și trei de supraveghere. Dronele de atac pot elibera muniție de tip RO AG7 (RPG 7 produse sub licență românească) sau pot lansa grenade.

Dronele pot fi lansate prin partea posterioară a vehiculului, atunci când luneta este îndepărtată. Acestea pot comunica între ele prin intermediul unor sisteme bazate pe laser sau cu ajutorul unor micro-fire de cupru. Comunicația radio este de evitat din cauza riscului interceptării și bruiajului.

Proiectul se desfășoară în colaborare cu o companie specializată în producția de electronice de apărare internațională din Israel.

Citește și: