17 iul. 2021 | 13:05

Viața sălbatică din oceane: creaturile magnifice descoperite de către cercetători în adâncuri

ACTUALITATE
Viața sălbatică din oceane: creaturile magnifice descoperite de către cercetători în adâncuri

Cercetătorii care participă la expedițiile de mare adâncime sunt capabili să descopere viața sălbatică spectaculoasă din oceane. Fiecare expediție de acest gen dezvăluie creaturi noi, rare sau chiar străine.

Una dintre cele mai recente călătorii de acest fel, întreprinse de cercetătorii marini, la bordul navei de cercetare Falkor de la Institutul Oceanului Schmidt a reușit să vină cu noi imagini. Aceste fotografii redă viața din jurul arhipelagului protejat al Insulelor Phoenix, situat în Oceanul Pacific îndepărtat. Printre aceste exemplare se numără și caracatița de sticlă.

„În timpul expediției, oamenii de știință au făcut două observări rare de caracatiță de sticlă, o specie aproape transparentă ale cărei singure caracteristici vizibile sunt reprezentate de nervul său optic, globii oculari și tractul digestiv. Înainte de această expediție, au existat imagini în viu limitate ale caracatiței de sticlă, forțând oamenii de știință să învețe despre animal prin studierea specimenelor găsite în conținutul intestinal al prădătorilor”, a transmis Institutul într-un comunicat.

Viața sălbatică din oceane pare să fie mult mai spectaculoasă decât o știm

Robotul exploratorilor care poate coborî la adâncimi foarte mari, SuBastian a filmat 182 de ore înregistrări pe fundul mării, documentând mai multe specii. Dintre acestea, unele cu siguranță nu au mai fost văzute până acum de către oamenii de știință, putând fi observate pe nouă monturi subacvatice, reprezentate de munți subacvatici sau vulcani.

viața sălbatică oceane

Coralii acoperiti in totalitate cu stele de mare reprezinta una dintre descoperirile oamenilor de stiinta

Aceste locuri nu au mai fost explorate până acum de către cercetători. Oamenii de știință ai oceanelor au observat un comportament marin interesant, inclusiv un coral de adâncime, acoperit în totalitate de stele de mare foarte fragile. Robotul a filmat viața marină la aproximativ 1.450 de metri adâncime.

„Știm atât de puțin despre oceanul adânc încât aproape oricine poate găsi ceva nou, dacă ar face astfel de expediții unice acolo”, a declarat pentru Mashable anul trecut Alan Leonardi, directorul Biroului de explorare și cercetare oceanică al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice.