19 feb. 2021 | 08:55

Vestea momentului pentru toți românii care stau la bloc: se simte direct la întreținere

CHESTII
Vestea momentului pentru toți românii care stau la bloc: se simte direct la întreținere

Februarie a venit cu o veste bună pentru cei care stau la bloc. Chiar dacă acum discutăm doar de un proiect de lege, sunt șanse mari să treacă. În prezent, e la Guvern pentru aviz.

Despre ce vorbim acum e un proiect înregistrat la Senat care introduce, în Legea 196/2018 un alineat care stabilește următoarele: „[a]sociațiile de proprietari hotărăsc exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la art. 75, alin. (2) pentru copii, până la împlinirea vârstei de 3 ani”.

Legea 196/2018 e actul normativ ce stabilește cadrul legal după care se desfășoară activitatea asociațiilor de la bloc. Cât despre modificarea acesteia, parlamentarii susțin că e o formă de ajutor pentru părinți în această perioadă dificilă.

„[…] pentru creșterea copiilor cu vârsta sub trei ani, părinții au o multitudine de cheltuieli, cum ar fi hrana, îmbrăcămintea sau produsele de igiena personală, atât de necesare creșterii și dezvoltării armonioase a unui copil. […] pentru plata întreținerii casei scării a unui bloc, părinții achită costurile aferente, mai mult, copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezența parinților sau a unui adult.”
Motivarea proiectului de lege

Proiectul de lege cu un precedent de luat în calcul

Un astfel de proiect nu apare în premieră. Avocatnet.ro notează că posibilitatea de a scuti părinții copiilor cu vârsta de sub trei ani de la plata întreținerii blocului s-a aplicat între 2017 și 2018, anul în care a apărut actuala legislație a asociațiilor. În această perioadă, așa cum subliniază inițiatorii, „nu au existat disfuncționalități în bunul mers al vieții din blocurile sau condominiile în care locuiau acești copii”.

În ceea ce privește cheltuielile asociațiilor de proprietari, acestea sunt prevăzute la articolul 75 din Legea 196/2018 și presupun:

  • cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale
  • cheltuieli pe consumuri individuale
  • cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale
  • cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari
  • cheltuieli pe consumatori tehnici
  • cheltuieli de altă natură