Vestea bună pentru cei cu mașini pe benzină și motorină: se întâmplă cu prețul în aceste zile
Ultimele două săptămâni au adus schimbări considerabile pentru șoferii care au mașini pe benzină și motorină. Pe 23 martie, prețul petrolului a înregistrat o nouă scădere.
Pe 18 martie, preţul petrolului a scăzut cu 7%. Poate că procentual nu pare mult, dar este cel mai mare declin zilnic consemnat din vara trecută. Acum, pe 23 martie, prețul a scăzut cu peste 6%. Cauza ar fi îngrijorările provocate de noilor măsuri de combatere a pandemiei şi de ritmul lent al vaccinărilor din Europa.
Astfel, cotaţia petrolului Brent a coborât cu 5,7%, la 60,94 dolari pe baril. În timpul tranzacţiilor a atins un minim de 60,50 dolari pe baril. Totodată, preţul petrolului West Texas Intermediate a scăzut cu 5,8%, la 57,94 dolari pe baril, după un minim de 57,32 dolari pe baril.
„Drumul către redresarea cererii de petrol pare să fie plin de obstacole, în timp ce lumea continuă să se lupte cu pandemia de Covid-19.”
Bjornar Tonhaugen, director pentru pieţe ale petrolului la firma Rystad Energy
Schimbări la benzină și motorină în România
Chiar dacă prețul petrolului nu se reflectă direct în prețul de la pompă, ultimul vârf a fost consemnat pe 16 martie, conform datelor prezentate de Peco Online. De la 5,48 lei litrul de benzină, a ajuns acum la 5,43 lei. Motorina a scăzut de la 5,42 lei la 5,37 lei pe litru.
În ceea ce privește măsurile din Europa, Germania, cel mai mare consiumator de petrol din Europa, a anunţat că extinde restricţiile până pe 18 aprilie. Și în celelalte țări extinderea restricţiilor sunt determinate de riscul producerii unui al treilea val al pandemiei. De exemplu, aproape o treime din Franţa a intrat în carantină pe 20 martie, după cum notează News.ro.
Totodată, aprecierea dolarului are la rândul ei un efect negativ asupra preţurilor petrolului. Mai trebuie amintit însă, în ceea ce privește prețul la benzină și motorină, că între 1 februarie și 16 martie a fost într-o creștere accelerată.