04 apr. 2021 | 09:14

Veste bună pentru românii care au credite la bancă: se simte direct la rată modificarea

BANI
Veste bună pentru românii care au credite la bancă: se simte direct la rată modificarea

Românii care au accesat credite la bănci au mai multe momente de respiro anul acesta, pentru că analiștii financiari anunță o scădere a costului ratelor pe care trebuie să le achite instituțiilor finanțatoare.

Conform celor mai recente date din piața financiar-bancară, Indicele de referință (IRCC) pentru creditele acordate consumatorilor va înregistra o scădere în perioada aprilie-iulie 2021. Scăderea valorii IRCC înseamnă un cost mai mic al ratelor lunare pentru românii care au contractat credite cu dobânda variabilă, care e influențată de evoluția indicelui de referință.

Concret, pentru perioada aprilie-iunie 2021, valoarea IRCC este de 1,68%, fiind calculată pe baza dobânzilor din intervalul octombrie-decembrie 2020.

O altă scădere a indicelui de referință IRCC va apărea în luna septembrie

În toamnă, românii care au de achitat rate cu dobânzi variabile vor beneficia, din nou, de o diminuare a costului acestora. În iulie-septembrie 2021, IRCC va scădea din nou, la 1,25%, cel mai redus nivel din ultimii trei ani, fiind calculat pe baza ratelor interbancare din primul trimestru al acestui an.

S-a înregistrat o scădere și în media trimestrială a ROBOR la 3 luni, referința utilizată pentru creditele cu dobândă variabilă acordate consumatorilor până la înlocuirea cu IRCC. ROBOR încă este utilizată ca valoare de referință în contractele în lei în vigoare înainte de 2019.

Prin urmare, de la 2,08% în trimestrul 4 al anului trecut, media ROBOR 3M a scăzut la 1,65% în primul trimestru din acest an.

Cum să ai o rată mai mică la credit?

Analiștii financiari recomandă persoanelor care vor să contracteze un credit bancar să țină cont, în primul rând, de dobândă. O dobândă variabilă înseamnă un cost imprevizibil al ratei lunare. Practic, evoluția costului depinde de piața financiar-bancară, ceea ce poate să te ajute, dacă lucrurile evoluează pozitiv, sau îți poate pune dificultăți financiare, în cazul în care indiciii de referință cresc mult prea mult.

Un alt aspect care trebuie avut în vedere este moneda de împrumut. Pe lângă oscilațiile variabile ale indicilor de referință, o altă oscilație a costului poate veni și de la evoluția cursului valutar.

E indicat că oamenii care doresc să acceseze un credit să se împrumute în moneda în care sunt plătiți, astfel, evită riscul devalorizării monedei în care își primesc banii și creșterea monedei în care s-au împrumutat, efortul financiar devenind astfel mult mai mare decât planurile inițiale de împrumut și rambursare.