Va deveni un lux să-ți construiești o casă: se anunță noi scumpiri
Piața materialelor de construcție se află pe un nou val de scumpiri, iar până la finele anului, lucrurile s-ar putea înrăutăți, avertizează analiștii economici.
Preţurile materiilor prime utilizate în construcţii vor înregistra creşteri de preţ de două cifre, până la sfârşitul lui 2021. Acestea sunt estimările îngrijorătoare, formulate de producătorii europeni.
Materialele de construcții se vor scumpi masiv
Conform unui studiu recent al companiei internaţionale de consultanţă Horvath, unul dintre materialele care vor avea cel mai mult de suferit în următoarea perioadă, din punct de vedere al prețurilor, este lemnul. Se așteaptă o scumpire de 33% a acestuia, conform analizei de piață a Horvath.
De asemenea, experții preconizează o creștere de preț cu 15% în cazul oțelului. Totodată, materialele plastice ne vor costa și ele mai mult până la finele anului, în acest caz fiind prognozate scumpiri cu 20%.
Studiul s-a desfăşurat în intervalul martie – iulie 2021, iar respondenții, experți pe piața de referință, susțin că scumpirile vor continua și vom plăti din ce în ce mai mult pe materialele de construcție. Prin urmare, construirea unei case va deveni un lux. De asemenea, aceste scumpiri se vor reflecta și în ansamblurile rezidențiale de apartamente, care sunt deja afectate de creșterile de preț.
Din nefericire, fenomenul scumpirilor nu este unul nou și, din câte se poate observa, nu e atât de efemer pe cât se credea în 2020, atunci când acesta a luat naștere.
„Scumpirile au început în 2020, odată cu pandemia, când companiile din domeniul materiilor prime şi-au limitat producţia şi stocurile. La scurt timp, a crescut cererea pentru mobilier, materiale de construcţii şi renovare pentru interior şi exterior, pentru că oamenii au petrecut tot mai mult timp acasă, în contextul restricţiilor. Astfel, au început majorările de preţuri la materialele de construcţii, care au ajuns, în medie, la 30% în toamna lui 2020. La începutul lui 2021, am avut creşteri de 20%, iar maximul a fost de 65%, pentru materiile prime secundare”, a explicat, într-un comunicat de presă, Kurt Weber, director general al Horvath România.