08 feb. 2021 | 12:24

Ungurii au făcut și asta în Europa. Legea care îi unește în gânduri și simțiri cu Rusia

CHESTII
Ungurii au făcut și asta în Europa. Legea care îi unește în gânduri și simțiri cu Rusia

În ciuda apartenenței la Uniunea Europeană, Ungaria arată tot mai des ca un regim autoritar. Așa e cazul cu o lege nouă.

În Ungaria a fost adoptată o lege țintită să obstrucționeze investigațiile din presă. Contextul e mult mai interesant. Legea vine după publicarea unor fotografii în care sunt prezentate proprietăți deținute de apropiați ai premierului ungar Viktor Orban. Imaginile au fost surprinse din dronă.

După apariția unuia dintre articolele publicației Atlaszo, cu privire la averea unui oligarh, jurnaliștii au fost acuzați de culegere ilegală de date. Cazul a fost clasat fără urmări, dar la începutul lunii ianuarie a intrat în vigoare o nouă legislație pentru „protejarea vieții private și definirea normelor de securitate”. În argumentația oficială se arată că totul e în conformitate cu o directivă europeană.

Totuși, legea din Ungaria are accente de abuz. De exemplu, de acum înainte difuzarea imaginilor cu reședințe luate cu drona fără permisiunea proprietarului poate fi pedepsită cu un an de închisoare. Pe scurt, această lege complică sarcina celor care anchetează corupția și deturnarea banilor publici și a fondurilor europene.

Ungaria, un caz aparte în UE

Ungaria se situează pe ultimul loc în UE în ceea ce privește corupția, conform clasamentului ONG Transparency Internațional, alături de România și Bulgaria. Legea de acum limitează și mai mult mijloacele prin care ar putea fi arătate averilor politicienilor și apropiaților acestora.

Noua lege face obligatorie înregistrarea oricărei drone dotată cu o cameră, precum și instruirea proprietarului acesteia, indiferent de greutatea dispozitivului. Conform textului, cererea pentru solicitarea permisiunii din partea autorităților trebuie depusă cu 30 de zile înainte de zbor.

„O reglementare este necesară, dar această este prea mult”, a transmis un comerciant de drone. El este unul dintre cei care au fost puternic afectați de pandemie și acum această schimbare legislativă. Chiar dacă legea îi vizează pe jurnaliști, sunt afectați și cei care folosesc dronele în scop de divertisment sau în proiecte vizuale.