Ungaria ne-a ”luat fața” la imunizarea anti-Covid: vaccinul lui Orban nu-l mai are nimeni în Europa

Ungaria ne-a ”luat fața” la imunizarea anti-Covid: vaccinul lui Orban nu-l mai are nimeni în Europa

Viktor Orban a criticat într-o manieră foarte agresivă modul în care Uniunea Europeană a stabilit practicile de vaccinare în masă și de distribuție a vaccinurilor. Din acest motiv, și-a implementat propriile mecanisme în acest sens și a ignorat complet cu ce imunizează ceilalți europeni.

Viktor Orban s-a vaccinat ieri, duminică, conform unei postări pe Facebook pe care o poți vedea mai jos. Vaccinul care i-a fost însă administrat nu doar că nu-l vei putea primi vreodată, dar nu a fost certificat pentru administrare în Europa sau SUA. Este un vaccin chinezesc intitulat Sinopharm. Acest ser de imunizare nici măcar nu se află pe lista vaccinurilor aflate într-o fază mai mult sau mai puțin incipientă de certificare din partea autorităților de la Bruxelles.

Postarea premierului maghiar vine la câteva zile după ce ​Ungaria a anunțat marți că începe vaccinarea cu serul produs de compania Sinopharm din China, devenind astfel prima țară din Uniunea Europeană care folosește serul chinezesc.

Campania de imunizare s-a materializat după, luna trecută, oficialii de la Budapesta au confirmat atingerea unui acord cu chinezii de la Sinopharm pentru achiziționarea a aproximativ 5 milioane de doze de vaccin. Pentru context, Ungaria are 9 milioane de locuitori.

În postarea de pe Facebook, premierul a scris într-o manieră cât se poate de simplistă ”Sunt vaccinat”, fără alte comentarii. Pozele publicate pe rețeaua socială îl înfățișează pe Orban în tricou, cu mâneca suflecată, în timp ce i se inoculează doza. Din imagini reiese că acesta a folosit serul Sinopharm.

Din întregul bloc comunitar format din 27 de guverne, Ungaria este singura țară care aprobat și a beneficiat până la această oră de vaccinuri rusești și chinezești. Acestea nu doar că nu au primit undă verde in partea UE, dar cel puțin Vladimir Putin nu s-a arătat interesat în niciun moment să furnizeze vaccinuri rusești altor țări în afara Ungariei.

În ceea ce privește celelalte restricții pentru prevenirea infecțiilor cu Covid-19, guvernul ungar a decis joi extinderea până pe 15 martie a carantinei parțiale. Decizia a fost însoțită de un anunță că se așteaptă la creșterea numărului de cazuri în următoarele două săptămâni.

Citește și: