18 mart. 2021 | 15:23

Unde a apărut, de fapt, primul caz de COVID-19. OMS a publicat raportul care dezvăluie tot

ACTUALITATE
Unde a apărut, de fapt, primul caz de COVID-19. OMS a publicat raportul care dezvăluie tot

După efectuarea unei anchete exhaustive a modului în care a început efectiv pandemia de coronavirus în China, anchetatorii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cred că au descoperit locul în care a apărut primul caz de COVID-19.

OMS intenționează să lanseze un raport complet asupra anchetei în următoarele săptămâni, dar un membru al echipei a declarat săptămâna aceasta la NPR că noul coronavirus SARS-CoV-2 s-a transmis probabil de la animale la oameni într-una din mai multe ferme de animale sălbatice din sudul Chinei.

Aceste ferme au fost conduse de guvern ca mijloc de a scoate comunitățile rurale îndepărtate din sărăcie, relatează NPR. Au avut mare succes. Fermele de animale sălbatice au devenit o industrie imensă și au furnizat carne în multe locuri din țară – inclusiv în piața din Wuhan despre care se credea inițial că este epicentrul pandemiei COVID-19.

Virusul care cauzează COVID-19 a apărut într-o fermă din China

Deși anchetatorii OMS nu știu ce animale și din care ferma au răspândit mai întâi coronavirusul la oameni, multe dintre animalele crescute în captivitate au fost capabile să facă acest lucru, notează Live Science.

„Ei iau animale exotice, cum ar fi zibete, porci spinoși, pangolini, câini raton și șobolani de bambus și le cresc în captivitate”, a declarat pentru NPR ecologul în boli și investigatorul OMS Peter Daszak.

În cadrul anchetei timpurii, OMS a constatat că noul coronavirus se răspândise probabil în China cu mult înainte de izbucnirea pieței din Wuhan, ridicând întrebarea de unde provine de fapt. Un posibil răspuns a fost că virusul s-a scurs din Institutul de Virologie Wuhan din apropiere, dar anchetatorii au spus luna trecută că pare mult mai probabil ca virusul să se fi transmis inițial la oameni în afara Wuhanului, apoi să se îndrepte spre oraș.

Dar Organizația Mondială a Sănătății nu este singura care a observat că fermele ar putea juca un rol în răspândirea inițială a virusului. Guvernul chinez a ordonat închiderea lor și eliminarea animalelor în februarie 2020 – o mișcare pe care Daszak și OMS au lăudat-o.

„China închide calea respectivă pentru un motiv”, a spus Daszak pentru NPR. „Motivul a fost că, în februarie 2020, ei credeau că aceasta este calea cea mai probabilă ca virusul să se răspândească în Wuhan. Și când va apărea raportul OMS, credem că este și calea cea mai probabilă”.