Un român stabilit la Londra dezvăluie secretele britanicilor: de ce doar vaccinarea nu e suficientă

Un român stabilit la Londra dezvăluie secretele britanicilor: de ce doar vaccinarea nu e suficientă

Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra, dezvăluie tactica aplicată de Guvern în campania de vaccinare.

Știm că britanicii au una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare din lume, însă acest lucru nu se datorează doar administrării de vaccinuri populației, spune Dan Bucșa. Pentru succesul campaniei de vaccinare, britanicii testează foarte mult și carantinează persoanele infectate. Se fac, în medie, 1,2-1,9 milioane de teste pe zi, spune economistul.

„Britanicii țin toate școlile deschise testând toți elevii de două ori pe săptămână. Britanicii trimit teste acasă întregii populații și dacă nu îmi ajung testele de acasă, pot să mă duc în 5 minute oriunde să fac un test gratuit. Boris Johnson spune că și carantinarea este parte din pachetul care a dus la reducerea numărului de cazuri. La mine în cartier, din peste 300.000 de oameni, în ultima săptămână am avut 4 cazuri de covid și zero morți. Adică ce fac britanicii, evident, funcționează.”
Dan Bucșa

Legat de testare, dacă testul respectiv este pozitiv, trimit și un test PCR, iar dacă și acela este pozitiv: carantinarea se face la domiciliu, cu ajutor în caz că nu are cine să cumpere de mâncare și așa mai departe, ceea ce ar fi greu, pentru că se fac foarte multe livrări.

Ce au mai făcut britanicii în timpul pandemiei

Pe lângă această strategie care se dovedește foarte eficientă, economistul susține că britanicii mai au un as în mânecă față de strategiile implementate de alte țări.

Mai exact, britanicii au implicat medicii de familie. „Oamenii de la țară nu au neapărat încredere în premier sau în niște militari care apar la televior, însă pot avea încredere în medicul care le prescrie pastile de nu știu câți ani”, a explicat economistul.

„Există experiențe și măsuri în toată lumea. Nu vara este problema, din punctul meu de vedere, ci ce se va întâmpla în toamnă. Dacă atunci ne paște riscul unei noi carantine, cred că problemele sociale vor fi mult mai grave decât ce am văzut în acest început de an”, a mai spus economistul.

El subliniază că, pentru a avea succes o campanie de vaccinare, e nevoie de testare în masă, însă și de urmărirea celor testați pozitiv, astfel încât ei să respecte regulile și să nu reprezinte pericole sociale.

România ar putea învăța din lecția britanică și cât de importantă e implicarea medicilor de familie

În România există speranța că, de la finele lunii aprilie, să se demareze vaccinarea în cabinetele medicilor de familie.

„Noi ne gândim că, de la sfârşitul lunii aprilie, pe lângă activitatea din centrele de vaccinare, care va fi crescută – pe de o parte prin deschiderea de noi centre de vaccinare, pe de altă parte vom creşte numărul de persoane vaccinate per cabinet de la 60 la aproape 90 de persoane – de la sfârşitul lunii aprilie vom demara şi activitatea de vaccinare în cabinetele medicilor de familie. Chiar astăzi am transmis către Direcţiile de Sănătate Publică o adresă prin care solicit evaluarea la nivelul fiecărui judeţ a medicilor de familie care pot să fie incluşi în acest demers de vaccinare pentru a putea realiza catagrafia la nivelul fiecărui judeţ şi a demara procedurile care stau la baza acestei activităţi de vaccinare.”
Valeriu Gheorghiță

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: