04 sept. 2021 | 12:32

Un obiect vechi de milioane de ani, descoperit. Misteriosul artefact schimbă tot ceea ce știam despre trecutul omenirii

ACTUALITATE
Un obiect vechi de milioane de ani, descoperit. Misteriosul artefact schimbă tot ceea ce știam despre trecutul omenirii

Un anunț important vine din Maroc. Acesta dă peste cap aproape tot ce știam despre strămoșii noștri.

Arheologii din Maroc au anunțat descoperirea celui mai vechi sit arheologic, din epoca de piatră, unde se fabricau topoare. Obiectul a fost datat la 1,3 milioane de ani vechime, a raportat în urmă cu câteva zile echipa internațională de arheologi.

Descoperirea împinge înapoi cu sute de mii de ani data de începere în Africa de Nord a industriei instrumentelor de piatră Acheuliană. Această industrie este asociată cu un strămoș important al evoluției umane, Homo erectus.

Toporul a fost scos la suprafață în timpul săpăturilor la o carieră de la marginea capitalei economice a țării, Casablanca. Această „descoperire majoră… contribuie la îmbogățirea dezbaterii privind apariția Acheulianului în Africa”, a spus Abderrahim Mohib, co-director al programului franco-marocan de preistorie din Casablanca.

O descoperire cât întreaga poveste a umanității

Înainte, se credea că prezența industriei de scule din piatră Acheuliană din Maroc datează de 700.000 de ani. De altfel, Situl Thomas Quarry I a devenit celebru pentru prima dată în 1969, când a fost descoperită o jumătate mandibulă umană într-o peșteră. Dar uneltele scoase la suprafață, astăzi, sunt de două ori mai vechi.

Echipa de 17 persoane din spatele descoperirii este formată din cercetători marocani, francezi și italieni, iar descoperirea lor se bazează pe studiul instrumentelor din piatră extrase din sit.

Cercetările de pe situl din Casablanca se derulează de zeci de ani și „au livrat unul dintre cele mai bogate ansambluri Acheuliene din Africa”, a spus Mohib. De altfel, „este foarte important pentru că vorbim despre timpul preistoric, o perioadă complexă pentru care există puține date”, a mai adăugat acesta.

În 2017, descoperirea a cinci fosile la Jebel Irhoud din Maroc, estimată la 300.000 de ani, a dat peste cap știința evoluției. Într-un mod neașteptat studiul aprofundat a arătat că rămășițele aparțineau Homo sapiens. Ca referință părți similare excavate în Omo Kibish din Etiopia erau datate la aproximativ 195.000 de ani vechime.