02 nov. 2021 | 13:35

Un obiect cosmic ciudat continuă să explodeze din nou și din nou: cum spun oamenii de știință că ne afectează

ACTUALITATE
Un obiect cosmic ciudat continuă să explodeze din nou și din nou: cum spun oamenii de știință că ne afectează

Astronomii au observat un obiect cosmic misterios având nu mai puțin de 1.652 de explozii de energie într-o perioadă scurtă de timp. Deși cercetătorii sunt încă nedumeriți cu privire la ceea ce a cauzat erupțiile repetate, ei speră că observațiile îi vor ajuta să se apropie de un răspuns viabil.

Entitatea în cauză se numește “rapid radio burst” (FRB), un fenomen enigmatic observat pentru prima dată în 2007. FRB-urile produc impulsuri în partea radio a spectrului electromagnetic. Aceste impulsuri durează doar câteva miimi de secundă, dar produc la fel de multă energie ca soarele într-un an.

Un obiect cosmic este cercetat de către oamenii de știință

Unele FRB emit energie doar o singură dată, dar se cunoaște că mai multe – inclusiv un obiect cosmic numit FRB 121102, situat într-o galaxie pitică la trei miliarde de ani lumină distanță – își repetă exploziile. Folosind radiotelescopul sferic cu deschidere de cinci sute de metri (FAST) din China, o echipă de oameni de știință a decis să efectueze un studiu amplu al acestui FRB care se repetă.

Proiect a fost menit să strângă date de rutină despre această entitate anume, a declarat Bing Zhang, astrofizician la Universitatea din Nevada, Las Vegas, pentru Live Science.

FAST este cel mai sensibil radiotelescop din lume, a adăugat Zhang, astfel încât poate detecta lucruri pe care observatoarele anterioare le-ar fi putut omite. Pe parcursul a aproximativ 60 de ore, cercetătorii au urmărit FRB 121102 explodând de 1.652 de ori, uneori de până la 117 ori pe oră, mult mai mult decât orice FRB care se repetă cunoscut anterior.

Majoritatea FRB-urilor apar în universul îndepărtat, ceea ce le face dificil de studiat. Dar în 2020, astronomii au găsit un FRB în interiorul galaxiei noastre, Calea Lactee, permițându-le să determine că sursa a fost un tip de stea moartă numită magnetar.

Magnetarii sunt formați din “cadaver” stelare ultradense cunoscute sub numele de stele neutronice. În timp ce toate stelele cu neutroni au câmpuri magnetice puternice, unele sunt valori aberante cu câmpuri magnetice deosebit de intense care le pot deforma comportamentul, făcându-le magnetare. Încă nu a fost stabilit dacă toate FRB-urile sunt magnetare.