Tone de deșeuri: noua modalitate în care pandemia ne va afecta viețile, de acum încolo
Criza sanitară actuală, pe care o traversăm deja de aproape doi ani, nu a afectat doar sănătatea a milioane de oameni, ci riscă să ne creeze probleme de mediu pe o perioadă foarte îndelungată.
Conform unui studiu recent efectuat de cercetătorii de la Academia Chineză de Ştiinţe, pe fondul existenței pandemiei, la nivel global au crescut îngrijorător de mult cantitățile de deșeuri de plastic.
Toate eforturile noastre ar putea fi irosite
Deși, de ani de zile, întreaga omenire luptă pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice și depune eforturi considerabile pentru a diminua poluarea și impactul negativ a activității omului asupra mediului, criza sanitara ar putea zădărnici aceste gesturi ale noastre.
Din nefericire, plasticul, necolectat și reciclat corespunzător, poate să afecteze calitatea vieții, a aerului, a mediului, zeci de ani de acum încolo.
Studiul despre care vorbim scoate la iveală cifre de-a dreptul îngrijorătoare. Concret, 8,4 milioane de tone de deşeuri de plastic au fost generate până în luna august în 193 de ţări.
Pentru a ne putea face o idee despre cât de serios este acest fenomen și cât de mare e cantitatea de deșeuri din plastic, trebuie să luam în considerare faptul că umanitatea produce în total aproximativ 300 de milioane de tone de deşeuri de plastic pe an.
„Pandemia de COVID-19 a dus la o cerere crescută pentru materiale plastice de unică folosinţă care intensifică presiunea asupra problemei globale deja scăpate de sub control a deşeurilor de plastic”, se mai arată în studiu.
7,6% din totalul volumului de deșeuri din plastic produs în timpul crizei sanitare e reprezentat de măști și echipament medical de protecție împotriva noului tip de coronavirus. După ce acestea au fost utilizate, oamenii nu le-au colectat corespunzător, în amplasamente dedicate special reciclării, acolo unde era posibil acest lucru, ci le-au aruncat, adesea, în spațiile verzi.
Așa am ajuns, la aproape doi ani de la debutul pandemiei de coronavirus, să găsim măști de protecție inclusiv pe fundul oceanelor, acolo unde pot declanșa, de asemenea, grave accidente de mediu.
„Deşeurile de plastic dăunează vieţii marine şi au devenit o preocupare majoră legată de mediu la nivel mondial”, au subliniat oamenii de ştiinţă.
Prin urmare, cu toții ar trebui să adoptăm un comportament mai responsabil în raport cu deșeurile pe care le producem, indiferent dacă vorbim despre plastic, gunoi menajer, hârtie sau sticlă.