22 apr. 2021 | 16:34

Un computer a fost pus să prevadă cine câștigă Cupa Mondială. În 1970. Rezultatul e cel puțin spectaculos

ACTUALITATE
Un computer a fost pus să prevadă cine câștigă Cupa Mondială. În 1970. Rezultatul e cel puțin spectaculos

Mașinăriile “miraculoase” ne duseseră pe Lună cu un an înainte. Cu siguranță un computer putea ghici rezultatul câtorva meciuri de fotbal un an mai târziu.

Un computer cu mai puțină putere decât telefonul tău trimisese primul om pe Lună în 1969. Așa că nu e foarte ciudat că un computer a prevăzut câștigătorul Cupei Mondiale din Mexic din 1970.

Meciul s-a terminat cu scorul Anglia 3 – Brazilia 2 (după prelungiri). Computerul s-a înșelat în privința câștigătorului și a scorului. Dar a prezis corect că Brazilia va fi în finală. La prima vedere, pare bizar că computerul a ales pur și simplu câștigătorul anterior (Anglia în 1966) și Brazilia.

David Hunn de la Observer a introdus datele relevante din toate cele 16 echipe în computerul Elliott 803, pentru a produce un raport de computer, cu ajutorul unor tehnici de calcul de la Dulwich College, potrivit The Guardian.

Hunn a scris că Elliott „absoarbe date precum un aspirator care adună mizeria”.  Hunn a adăugat că „bucuria momentului a fost aproape autentică”.

Cum a prezis un computer sfârșitul lumii acum aproape 50 de ani

„Sfârșitul lumii” este un subiect în jurul căruia se strâng adesea tot felul de „vizionari” care bagă lumea aiurea în sperieți. Însă mai înfricoșător decât un om care face astfel de previziuni, este o inteligență artificială.

Acest lucru s-a întâmplat și la începutul anilor ’70 când un model matematic dezvoltat de unul dintre pionierii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a prezis ceva terifiant. Ei bine, ai ghicit – a semnalat sfârșitul civilizației umane pe Pământ.

Modelul, bazat pe munca lui Jay Wright Forrester – considerat părintele sistemelor dinamice – a fost utilizat de patru dintre studenții săi.

Cercetătorii de la MIT au fost însărcinați de o organizație de elită, numită Clubul de la Roma, pentru a prezice care ar fi fost viitorul dezvoltării la nivel mondial, având în vedere resursele planetare finite.